Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wildemanbuurt moet 'rustigere woonwijk' worden: honderden woningen tegen de vlakte

3 oktober 2024, 16.42 uur · Door Robin Antonisse

De Wildemanbuurt in Osdorp gaat compleet op de schop. Als het aan de gemeente ligt wordt de door criminaliteit geteisterde woonwijk omgetoverd tot een 'groenere en rustigere' woonwijk. In totaal worden 656 sociale huurwoningen gesloopt en vervangen door zo'n 1300 nieuwe woningen, waarvan de helft sociaal. De sloop en herbouw moet in 2027 van start gaan.

AT5

Het plan voor de vernieuwde woonwijk is gezamenlijk ontwikkeld door bewoners, de gemeente en woningcorporatie Stadgenoot. Van de 1300 nieuwe woningen wordt bijna de helft sociale huur, een derde middenhuur en de rest vrije sector.

Nieuwe voorzieningen

Er wordt hierbij dus afgeweken van de 40-40-20 regel, waarbij 40 procent sociale huur en 40 procent middenhuur is. Volgens de gemeente is hiervoor gekozen zodat alle huidige bewoners een woning kunnen krijgen in de vernieuwde wijk. Ook moet het zorgen voor het op peil houden van de sociale voorraad in de stad als geheel, niet onbelangrijk aangezien het totaal aantal sociale huurwoningen in de stad al jaren daalt.

In de wijk komen tevens nieuwe voorzieningen zoals een kinderdagverblijf, een parkplein en een voetgangersbrug naar Sportpark Ookmeer. Aan het parkplein komen vijf hoven met groene binnentuinen, die alleen toegankelijk zijn voor bewoners. Nu zitten er op de begane grond veel opslagboxen, daar komen in de nieuwe situatie woningen of voorzieningen voor in de plaats. Dit moet zorgen voor levendigheid en een veiliger gevoel. De bestaande en onlangs vernieuwde infrastructuur blijft zo veel mogelijk behouden om de planvorming te versnellen, aldus de gemeente.

Westelijke Tuinsteden

De Wildeman- en Blomwijckerbuurt zijn in de jaren ’50 en ‘60 van de vorige eeuw gebouwd. Ze maken onderdeel uit van de Westelijke Tuinsteden. Tussen 2005 tot 2011 werd samen met verschillende woningbouwcorporaties een vernieuwingsplan voor de wijk gemaakt, maar dit kwam stil te liggen door de economische crisis.

Tekort van 12 miljoen

De gemeente komt ruim 12 miljoen euro tekort in de begroting van het project, maar hoopt dit tekort met behulp van bijdragen en subsidies vanuit het Rijk en de Vervoerregio Amsterdam naar beneden te kunnen bijstellen. Ook wordt nog gekeken of de herhuisvesting van bewoners kan worden versneld, zodat de kosten naar beneden worden gebracht. De gemeente wil het plan uiteindelijk betalen vanuit het Vereveningsfonds. Daar worden projecten die de gemeente geld opleveren en geld kosten met elkaar verrekend.

"Door fors te investeren in de Wildemanbuurt verbeteren we de levens van bewoners in een wijk met veel uitdagingen. Dankzij de inzet van een actieve groep bewoners is het plan sneller tot stand gekomen en door hun kennis en ervaring zijn de plannen echt goed geworden. Ik wil de bewoners en ook Stadgenoot bedanken", aldus wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw).

Inspraak op het plan is mogelijk van 8 oktober tot 19 november 2024. Na goedkeuring van de gemeenteraad kan de sloop en bouw in 2027 beginnen. Oplevering van de eerste fase staat gepland voor 2029. Daarna volgen nog zeven fases.

Criminaliteit

De Wildemanbuurt wordt al jaren bestempeld als probleemwijk, met veel inwoners die in een kwetsbare positie zitten. Onderzoek uit 2021 schetst een beeld van een buurt die al jaren in de greep van een crimineel netwerk wordt gehouden.

De buurt kwam de afgelopen jaren ook in het nieuws vanwege schimmeloverlast in de woningen. 

AT5 maakte in 2021 onderstaande special over de Wildemanbuurt.