Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Groot Wassink haalt opnieuw hard uit: "Minister Faber bedreiging voor Amsterdammers"

2 oktober 2024, 19.13 uur · Aangepast 3 oktober 2024, 07.07 uur · Door Maarten Westerduin

Volgens wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang) is het een groot probleem voor Amsterdam dat de opvang van asielzoekers met ernstige psychische problemen dreigt te stoppen. Tijdens de raadsvergadering haalde Groot Wassink hard uit naar verantwoordelijk minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie), die hij 'een bedreiging voor alle Amsterdammers' noemde.

Asielzoekers die op normale opvanglocaties voor overlast zorgen, worden nu opgevangen in Veldzicht, een kliniek in het Overijsselse Balkbrug die gespecialiseerd is in zogenoemde 'transculturele psychiatrie'. Vrijdag werd bekend dat de Dienst Justitiële Inrichtingen van plan is om de opvang te stoppen, zodat de dan vrijgekomen ruimte gebruikt kan worden als tbs-kliniek.

'Levensgevaarlijk'

"Stuitend en buitengewoon zorgwekkend", zei Groot Wassink vandaag in de Stopera nadat hij vragen had gekregen van PvdA-raadslid Fatihya Abdi. 

Groot Wassink zou eerder deze week van de kliniek te horen zou hebben gekregen dat ze van plan zijn binnenkort al een cliënt terug naar Amsterdam te sturen. "Ik heb geen enkele garantie dat we niet binnen enkele dagen iemand hier krijgen die levensgevaarlijk is."

AT5

Groot Wassink haalde vervolgens hard uit naar het kabinet: "Dit heeft alles weg van eigen tbs'ers eerst-beleid. Ze worden gewoon op straat gepleurd en de gemeente zoekt het maar uit. Afgrijselijk voor die mensen, maar ook een gevaar voor ons allemaal. Minister Faber is een bedreiging voor alle Amsterdammers."

'Niet opnemen'

Het is niet voor het eerst dat Groot Wassink vanuit de Stopera uitgesproken kritisch is het Haagse kabinet. In een interview met Het Parool zei hij de telefoon niet op te nemen als een PVV-minister zou bellen. Woorden die hij later terugnam.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938