Start van hoofdcontent

Westelijk Havengebied

nl

Een kijkje op de asielboot: "Als wij iedereen als mens zouden zien, zou er meer begrip komen"

28 september 2024, 19.00 uur · Door Chantal Buursema & Melissa Lee

Het is niet een gebruikelijke locatie voor een vluchtelingenopvang. In het Westelijk Havengebied ligt de MS Galaxy, waar momenteel zo'n 1500 vluchtelingen worden opgevangen. Tijdens Nationale Burendag konden Amsterdammers een kijkje nemen in het schip en kregen ze de kans om kennis te maken met de bewoners aan boord. 

Tijdens Nationale Burendag worden er in de stad duizenden activiteiten georganiseerd om buren dichter bij elkaar te brengen. Ook de MS Galaxy doet hier vandaag aan mee. Vluchtelingen die op een procedure wachten voor hun verblijfsvergunning worden hier opgevangen door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), op dit moment zo'n 1500. 

Bezoekers konden vandaag ervaren hoe het is om in een vluchtelingenopvang te wonen. Ze kregen een rondleiding in het cruiseschip en konden verhalen horen van de bewoners, wat moet leiden tot meer acceptatie en begrip rondom vluchtelingen. 

In het schip zijn allerlei soorten voorzieningen voor bewoners. Zo zijn er lokalen waar lesgegeven wordt in de Nederlandse taal en cultuur, speelruimtes voor kinderen, sportruimtes én zelfs een kappersruimte waar vluchtelingen elkaars haar kunnen knippen. 

Quote

''Het is best eenzaam voor mij hier in Nederland, ik heb hier zelf geen vrienden of familie"

bewoner asielboot

''Ik ben vandaag langsgekomen omdat er momenteel veel dingen gezegd worden over vluchtelingen die niet kloppen, die niet gebaseerd zijn op feiten", aldus één van de bezoekers. Ze kan zich moeilijk voorstellen hoe het is om in een vluchtelingenopvang te wonen, maar vindt wel dat de Nationale Burendag een goed inzicht geeft. "Zelf vind ik dat het belangrijk is als mensen kennis maken met elkaar. Als wij iedereen als mens zouden zien, zou er meer begrip komen."

De vluchtelingen verblijven vaak maandenlang op het schip. Zelf vinden ze het alleen maar fijn dat mensen binnen mogen komen vandaag. ''Het is best eenzaam voor mij hier in Nederland, ik heb hier zelf geen vrienden of familie. Maar zo'n dag als vandaag vind ik erg leuk. Ik ben dan ook erg dankbaar voor de Nederlandse overheid en dat we hier zo goed worden ontvangen.'' 

Melitia Waterval van het COA vindt het belangrijk dat dit soort dagen worden gehouden. "Met deze open dag willen we de buren laten zien hoe de bewoners hier leven. Het is voor ons en onze bewoners een mooi moment om de deuren te kunnen openen. We hopen dat door de open dag, meer mensen de positieve kanten van een opvang gaan zien."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938