Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Panamalaan op de schop voor groeiend aantal fietsers: ''Ook de rijbaan krijgt een nieuw laagje asfalt''

30 september 2024, 16.14 uur · Aangepast 17.09 uur · Door Korine Geerdink / Informatief

Het Verkeer gaat langs bij de werkzaamheden op de Panamalaan. Het fietspad en de rijbaan worden hier aangepakt. En dat betekent dat de Panamalaan dicht is voor autoverkeer in de richting van de Piet Heintunnel. Ook fietsers moeten omfietsen.

AT5

Afgelopen week zijn de werkzaamheden gestart op de Panamalaan. ''We verwachten hier in de toekomst steeds meer fietsverkeer mede door de nieuwbouwprojecten op het Zeeburgereiland en op IJburg'', legt projectleider Joost Ruiter uit. ''En daarom verbreden we het fietspad tussen de Cruquiuskade en de Borneolaan en maken er een tweerichtingsfietspad van.''

En dat is niet alles. Ook de rijbaan is aan vervanging toe en krijgt een nieuwe laag asfalt. En de voetpaden worden opnieuw bestraat. ''Zo ligt alles er straks weer netjes bij'', aldus de projectleider. 

Artist Impression nieuw fietspad aan de waterkant - AT5
Quote

''Bermen worden ingezaaid met bloemrijke mengsels''

Joost Ruiter - Projectleider

Er komt niet alleen meer ruimte voor fietsers op de Panamalaan. ''We gaan de omgeving ook groener maken'', legt Ruiter uit. ''De bermen worden ingezaaid met bloemrijke mengsels. En ook de middeneilanden worden een stuk groener. Dat is een groot verschil met hoe het er hier vroeger uitzag.''

Bewoners en voorbijgangers die we spreken moeten even wennen aan de nieuwe situatie. ''Ik kom van school en nu is het hier afgesloten'', vertelt een jongen op de fiets. ''Dus dat is onhandig''. '

'Voor nu wat hinder maar het is voor een goed doel'', vertelt een vrouw die in de buurt werkt.

AT5

Panamalaan richting Piet Heintunnel afgesloten

Fietsers moeten tot 11 november rekening houden met een omleiding. ''Dan is het nieuwe fietspad aan de oostzijde langs het water klaar en kan die in gebruik worden genomen'', legt Ruiter uit. Dan gaat er gewerkt worden aan de westzijde langs het spoor. 

Autoverkeer richting de Piet Heintunnel heeft tot 20 december te maken met een omleiding. Autoverkeer de andere kant op, in zuidelijke richting, kan wel gewoon door blijven rijden. 

Buslijn 22 kan tijdens de werkzaamheden niet rijden over de Panamalaan. De buslijn wordt in beide richtingen omgeleid. Verschillende haltes komen hierdoor te vervallen. 

De werkzaamheden zijn naar verwachting 20 december klaar. ''Dus hopelijk ligt alles er weer netjes bij voor de kerst'', sluit Ruiter af.

AT5

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, mail dan naar: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam