Start van hoofdcontent

Gesprek aan de Amstel

nl

André Kuipers: "Er moet meer geld naar ruimtevaart, anders missen we de boot"

27 september 2024, 12.51 uur · Door AT5

André Kuipers vindt dat het kabinet meer geld moet uittrekken voor ruimtevaart in Nederland en Europa. Als we dat niet doen, missen we de boot, zegt de ruimtevaarder. Kuipers is vanavond bij Kemal Rijken te gast in Gesprek aan de Amstel, waar hij vertelt over zijn jeugd in Amsterdam en hoe het is om in het heelal te zijn. Kuipers deed mee aan twee ruimtemissies en brengt binnenkort een film uit over de aarde en het heelal. 

André Kuipers - AT5

Voor André Kuipers is het zonneklaar: als we willen dat er in de toekomst nog een Nederlander de ruimte in gaat, moet het roer om. "Als Nederland zitten we in het Europese ruimtevaartprogramma ESA. Deelnemende landen stoppen daar geld in. Hoe meer je er in stopt, hoe meer je eruit haalt voor je eigen bedrijfsleven en technologie," aldus Kuipers. Ook is de Amsterdammer ervan overtuigd dat er in de toekomst wel weer een Nederlander het heelal in zal gaan. "Die kans wordt groter als je meer geld in ESA investeert." 

Belgen op de maan

Hij noemt België als voorbeeld, dat in tegenstelling tot Nederland al twee astronauten heeft gelanceerd. Belgen op de maan? Wie weet. Zeker 40 procent van het ESA-budget wordt betaald door Duitsland. Wij moeten niet achterblijven, meent Kuipers. Op de vraag of er in Nederland niet al veel problemen zijn waar geld heen moet - zoals armoede -  antwoordt hij dat Nederland een mooi land is waar ook veel goed gaat. Dat moeten we niet vergeten. Vanuit het ruimtestation ISS zag de Amsterdammer zijn geboortestad ook liggen. 

Quote

"Ik breng internationale astronauten naar de grachten, het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum"

André Kuipers - Voormalig astronaut

Kuipers heeft een film gemaakt over de aardbol vanuit de ruimte: Beyond. Daarin neemt hij de kijkers mee en laat hij ze zien hoe oneindig mooi het daarboven is. Dat is het doel van zijn film, die werd voorzien van muziek van Armin van Buuren en de Griekse artiest Vangelis. Met die laatste onderhield Kuipers ook een goede vriendschap. De Griek overleed in 2022 aan de gevolgen van corona. Kuipers blikt terug op hun bijzondere band en de begrafenis. Beyond gaat op 4 oktober in première in de Ziggo Dome.

Platanenweg

De gewezen ruimtevaarder vertelt ook over zijn jeugdjaren in Amsterdam Oost. Hij groeide op op de Plantanenweg en woonde ook in de Vrolikstraat. Later leerde hij de stad beter kennen als arts in opleiding. Bij Kuipers, die tegenwoordig in Edam woont, heeft de hoofdstad een plekje in zijn hart. Rond de filmpremière organiseert hij mede een congresweek, waar 70 astronauten op af komen. "Voor de cultuur breng ik ze naar mijn stad Amsterdam. Ze gaan naar de grachten, het Rijksmuseum en Scheepvaartmuseum." 

Gesprek aan de Amstel is vanavond om 21.00 uur te zien op AT5. Online terugkijken kan hier.