Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel waardering voor de stad, maar helft van de inwoners maakt zich ook zorgen om de toekomst

26 september 2024, 22.10 uur · Aangepast 26 september 2024, 22.36 uur · Door AT5

De helft van de Amsterdamse inwoners is van mening dat de stad de verkeerde richting opgaat, zo valt op te maken uit de Amsterdamse Burgermonitor van vorig jaar. Vooral de zorgen om de woningnood, verkeersveiligheid, afvalproblemen, maar ook om de krapte op de woningmarkt worden onder de aandacht gebracht.

AT5

De helft van de Amsterdammers stelt dat het de verkeerde kant opgaat met Amsterdam. Dat is meer 
dan in voorgaande jaren. Vooral om de woningnood maakt de Amsterdammer zich zorgen, maar ook om de toenemende polarisatie en over verkeer en vervoer in de stad.

Door ouderen wordt vooral dat laatste als een probleem in de stad gezien, andere leeftijdsgroepen maken zich meer zorgen om de woningnood. De meestvoorkomende thema's waarover mensen zich zorgen maken, is in deze graphic te zien:

Burgermonitor 2023

Verder worden ongelijkheid en polarisatie genoemd als risicofactoren. "In de praktijk gaat het leven in de stad veelal gescheiden langs de lijnen van opleiding, leeftijd, politieke meningen en – vooral – religieuze ideeën. Vooral Amsterdammers met een hoog inkomen, met een hbo- en wo-opleiding en zonder migratieachtergrond gaan overwegend of uitsluitend om met mensen die op hen lijken."

Volgens het rapport vormen deze gescheiden leefwerelden "een risico voor het samenleven in de stad." 18 procent van de Amsterdammers ervaart discriminatie, vooral op basis van hun huidskleur en nationaliteit. "Ook discriminatie door politie, de landelijke overheid of de gemeente zien we in Amsterdam."

Daarnaast lijkt homoacceptatie onder druk te staan. 9 procent vindt mannen die in het openbaar zoenen aanstootgevend. En ten opzichte van de jaren ervoor vinden minder mensen het normaal dat hun kinderen les krijgen van een homoseksuele docent. 

Waardering voor de stad

Verder woont het merendeel van de Amsterdammers - ruim 80 procent - hier prettig, driekwart voelt zich verbonden met de stad. "Amsterdammers waarderen hun stad", staat in het onderzoek. 

"Vooral Amsterdammers tussen de 25 en 40 jaar, Amsterdammers die een hbo- of wo-opleiding hebben afgemaakt en Amsterdammers met een hoog inkomen voelen zich verbonden met de stad en de buurt en vinden het prettig wonen in Amsterdam."

25ste editie

Het is de 25ste keer dat de Burgermonitor wordt uitgebracht en problemen en maatschappelijke thema's door de gemeente inzichtelijk worden gemaakt. Alle uitkomsten uit de monitor kun je hier lezen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938