Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Opnieuw discussie over Artis, bezoekers verdeeld: "Eigenlijk ben ik een slecht mens"

25 september 2024, 20.00 uur · Aangepast 25 september 2024, 20.24 uur · Door Stefan Bunschoten

Politieke partijen zullen morgen in de Stopera opnieuw debatteren over de dieren in Artis. De Partij voor de Dieren wil dat levende dieren er niet meer 'tentoongesteld' worden. Een deel van de bezoekers vindt het onbegrijpelijk, maar er zijn ook Amsterdammers die de dierentuin met een dubbel gevoel bezoeken. 

De dierentuin krijgt nu jaarlijks zo'n 4,4 miljoen gemeentelijke subsidie. Als het aan Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Anke Bakker ligt wordt dat bedrag 'herzien'. Bakker erkent dat het horen en zien van verschillende dieren 'een belevenis' is, maar vindt ook dat het voor verveling, stress en leed bij de dieren zorgt.

Quote

"We zijn te gek aan het worden. Alles aan het verbieden, niks mag meer"

Studente die Artis bezoekt

Veel bezoekers vinden het veel te ver gaan. "Ik vind dat we te gek aan het worden zijn. Alles aan het verbieden. Niks mag meer", vertelt een studente. Een andere bezoeker: "De beesten worden hier prima verzorgd. Die kunnen toch niet meer terug naar de wildernis."

Toch snappen sommige bezoekers Bakker wel. Een van hen zegt dat ze wel soms met kinderen naar de dierentuin gaat. "Wat ik dan ook een beetje slecht vind van mezelf, maar aan de andere kant wil ik dan ook weer kinderen meenemen om te laten zien wat er dan is. Eigenlijk ben ik wel een beetje een slecht persoon."

AT5

"Maar als je zegt, vervangen door virtual reality, dan denk ik echt, nou dat is ook niet wat ik me voorstel", zegt een bezoeker die met haar kleinkind is geweest. "Het compromis, zo waardig mogelijk voor de dieren en zo leuk mogelijk, daar zijn ze denk ik wel goed mee bezig."

Dat vindt wethouder Alexander Scholtes ook. Hij heeft raadsleden al per brief afgeraden om het voorstel van de Partij voor de Dieren te steunen, mede omdat Artis 'belangrijke stappen' heeft gezet en er nog meer van dit soort stappen volgen om het dierenwelzijn te verbeteren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938