Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD botst met coalitie over woningbouw scheepswerf, wethouder haalt uit naar provincie

25 september 2024, 18.01 uur · Door Nicolai Brannan

Vorige week wees de provincie Noord-Holland scheepswerf Damen in Noord aan als een industrieterrein van provinciaal belang. Daardoor is de bouw van bijna tienduizend woningen voor nu van de baan. Vandaag debatteerde de commissie over de nieuwe klap voor de bouwambities van de stad. 

Voor wie is de schaarse ruimte in de stad: het bedrijfsleven of voor woningen? Dat is de centrale vraag bij de discussie over de toekomst van het industrieterrein bij de scheepswerf in Noord.

Amsterdam (lees: de coalitie en het college) staan daarin lijnrecht tegenover het rijk en de provincie, die de regie naar zich hebben toegetrokken door het gebied aan te wijzen als provinciaal belang. De hogere overheden vrezen dat Amsterdam onomkeerbare stappen neemt.

Logisch dus dat de zij ingrijpen, vindt Myron von Gerhardt (VVD). "Ja ik ben ook voor woningen, en ik wil ook dat die er komen, maar niet als ten kostte gaat van de bedrijvigheid die wij nodig hebben, ook voor de veiligheid van ons land in de huidige geopolitieke situatie.

Clash

Von Gerhardt kwam tegenover de hele coalitie te staan. "Voorzitter, ik heb naar een woordvoerder van het PVV-kabinet en het provincieverhaal zitten luisteren. Ik vraag mij oprecht af: voor wie doet de heer Von Gerhardt dit allemaal?", vroeg Suleyman Aslami van D66 aan de VVD'er.

Ook GroenLinks en de PvdA waren kritisch op de grootste oppositiepartij. "Als er een andere locatie wordt gevonden voor de scheepswerf, is het dan aanvaardbaar voor de VVD?", vroeg Bastiaan Minderhoud (PvdA) aan de VVD.

Quote

"De wereld is door de eenzijdige actie vanuit de ivoren toren van de provincie behoorlijk veranderd"

reinier van dantzig, wethouder ruimtelijke ordening

Von Gerhardt: "De VVD heeft nooit gezegd dat het op de huidige locatie moet. Het belangrijkste is dat er een duurzame toekomst wordt gevonden voor de scheepswerf die van nationaal strategisch belang is."

Wethouder Reinier van Dantzig haalde meermaals uit naar de provincie. "De wereld is door de eenzijdige actie vanuit de ivoren toren van de provincie behoorlijk veranderd."

En: "De complexe belangenafweging is wonen tegenover industriepolitiek en defensiebelangen. Heel eerlijk, blijkbaar kan mevrouw Rommel (gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Ruimtelijke Ontwikkeling, red.) dat in het provinciehuis om een achternamiddag maken. Wij wilden dat zorgvuldig doen."

Verder benadrukte de wethouder dat de stad niet van plan was om onomkeerbare stappen te zetten. Hoe dan ook, kan Amsterdam dat nu sowieso niet meer nu de regie bij de provincie ligt.

Eerst moet volgens Van Dantzig de verzuurde relatie hersteld worden om daarna toch weer verder te praten over de toekomst van de scheepswerf. Volgens de wethouder is door de huidige patstelling 'niemand geholpen'. 

De bouw van de woningen zou eigenlijk in 2029 beginnen. De kans dat dit alsnog gaat lukken lijkt nihil. De komende weken gaan de partijen met elkaar in gesprek. 

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].