Start van hoofdcontent

Bij ons in de Jordaan

nl

Nieuwe serie 'Bij ons in de Jordaan', aflevering 1: kogelgaten in het Snotneusje

24 september 2024, 21.00 uur · Aangepast 24 september 2024, 22.10 uur · Door AT5 & Nadine van Ginkel

Het is de bekendste wijk van Amsterdam, en misschien wel van heel Nederland: De Jordaan. Tijdens het feestjaar Amsterdam 750 wordt de buurt extra in de schijnwerpers gezet met de musical 'Onze Jordaan'. In een driedelige serie neemt AT5 het publiek mee langs drie gebeurtenissen die zich in de musical afspelen. Dit keer: kogelgaten in het Snotneusje, een draaiorgel uit de Jordaan dat levens redde. Met niet eerder vertoonde beelden van de schietpartij op 7 mei 1945.

AT5

7 mei 1945 

Het had een feestdag moeten zijn, die beruchte 7 mei 1945. Twee dagen na de capitulatie van de Duitsers komen duizenden Amsterdammers naar de Dam om de bevrijding te vieren. Het loopt echter anders als de Duitsers onverwachts beginnen te schieten op de feestende menigte.

Op de Dam openen Duitse soldaten van de Kriegsmarine, vanuit hun steunpunt in de Groote Club, het vuur. Paniek breekt uit en de menigte verdringt zich om weg te komen richting de Nieuwendijk, het Rokin en het Damrak. Er vallen uiteindelijk maarliefst 32 doden en ruim 200 gewonden.

Hans Kattouw op de Dam - AT5

Hans Kattouw 

Hans Kattouw is nog maar negen maanden oud als hij samen met zijn moeder op de Dam is om feest te vieren. In de chaos van de schietpartij raakt zijn moeder hem kwijt.

Dankzij hulp van een familie weet Kattouw even later zijn moeder weer terug te vinden. In 2017 werd hij voor het eerst herenigt met een dochter uit dat gezin, de in 2020 overleden Rie van Bentem.

Die reünie werd mogelijk gemaakt door Stichting Memorial Damslachtoffers. Ludmilla van Santen maakt zich namens die stichting nog altijd hard voor de nabestaanden van de schietpartij op de Dam.

'Onze Jordaan'

Tijdens de schietpartij zocht een groep mensen bescherming achter draaiorgel het Snotneusje, gebouwd in de Jordaan. Het Snotneusje speelde op deze dag zo'n grote rol dat het een plek heeft gekregen in de beginscène van de nieuwe musical 'Onze Jordaan', een musical van Diederik Ebbinge. De musical begint met de openingsscène op de Dam. Het draaiorgel is nu onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum. 

De serie 'Bij ons in de Jordaan' is te zien op televisie en online bij AT5. Aflevering 2 zal aanstaande donderdag om 20:15 in première gaan, aflevering 3 aanstaande zaterdag om 20:15. Alle afleveringen zijn hier terug te kijken.

 Dit programma is mede mogelijk gemaakt door TEC Entertainment. Kijk voor meer informatie op de website Onze Jordaan.