Start van hoofdcontent

Stad

nl

Andreaspenning voor Holocaustoverlevende Mirjam Bolle-Levie (107)

23 september 2024, 11.58 uur · Aangepast 12.54 uur · Door AT5

Holocaustoverlevende Mirjam Sophie Bolle-Levie (107) heeft afgelopen zondag op afstand een Andreaspenning van burgemeester Halsema ontvangen. Bolle-Levie ontving de onderscheiding omdat ze zich bijna haar hele leven lang heeft ingezet voor educatie over de Holocaust. De overhandiging vond plaats tijdens de premièrevoorstelling van de film 'Verdwenen Stad'. 

Gemeente Amsterdam

De Nederlandse ambassadeur in Israël, Marriet Schuurman overhandigde de penning zondagavond na de première. De 107-jarige Amsterdamse gaf in haar leven talloze interviews over haar oorlogservaringen, net zoals zij deed voor de film 'Verdwenen Stad'.

"Mirjam Bolle-Levie heeft zich gedurende vele jaren ingezet voor de bewustwording van de Holocaust in Nederland. Hiervoor ontvangt Mirjam Bolle-Levie de Andreaspenning", aldus de gemeente. 

Brieven met impact 

Voor de Tweede Wereldoorlog werkte Bolle-Levie bij het comité voor Joodse Vluchtelingen in Amsterdam en was tijdens de oorlog werkzaam als secretaresse bij de Joodse Raad, ook in Amsterdam. Tijdens de oorlog schreef ze brieven aan haar verloofde in Palestina over wat ze meemaakte. Deze brieven werden gebundeld en in 2003 uitgegeven in het boek 'Ik zal je beschrijven hoe en dag er hier uitziet'. Gemeente: "Haar boek, dat verschillende vertalingen kreeg, vormde de basis voor de televisieserie De Joodse Raad."

Personen die grote prestaties hebben verricht in hun leven op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor de stad krijgen de Andreaspenning toegekend. Ook krijgen personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet de penning. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938