Start van hoofdcontent

Stad

nl

Terugkijken 38e Dam tot Damloop: teleurstelling door warmte en onverwachte winnaar

22 september 2024, 17.39 uur · Aangepast 18.18 uur · Door Cintha Rood

De 38e editie van de NN Dam tot Damloop was er eentje van hoogte-, maar ook een paar dieptepunten. Zo werd de topfavoriet voorbijgestreefd, stond het podium vol Noord-Hollanders en konden 4.500 deelnemers door de warmte onverrichter zake naar huis.

Joshua Cheptegei (rechts) begint sterk - NH Media

De Ethiopiër Muktar Edris kwam na 44 minuten en 48 seconden over de streep en bleef daarmee topfavoriet Joshua Cheptegei voor (45:16). De eveneens Ethiopische Asayech Ayichew was met 51 minuten en 15 seconden de snelste vrouw die de Dam tot Damloop volbracht.

Bij de Nederlandse mannen bestond het podium volledig uit Noord-Hollanders. Filmon Tesfu (Den Helder) finishte na 47 minuten en 47 seconden. Zaankanter Richard Douma (48:38) en Gianluca Assorgia (48:43) maakten het Nederlandse podium compleet. Geen van de Noord-Hollandse vrouwen kreeg een plek in de top 3.

Gezondheidsproblemen

Niet alle 46.000 deelnemers konden uiteindelijk meedoen aan de iconische route, die start vanaf de Dam in Amsterdam en – na een route door onze regio – in Zaandam eindigt. Vanwege de toenemende warmte en de druk daardoor op de medische diensten konden 4.500 lopers niet van start gaan. De warmte leidt volgens de organisatie tot gezondheidsproblemen bij veel deelnemers.

De organisatie hield van tevoren al rekening met een 'zware editie' door de verwachte warmte. Zo werd dringend geadviseerd om het looptempo te verlagen, 'verstandig te lopen' en medelopers in de gaten te houden, ook werden er extra maatregelen genomen, waaronder extra waterposten en koelmiddelen op de route.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938