Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dam tot Damloop stilgelegd vanwege 'te veel medische incidenten'

22 september 2024, 15.45 uur · Aangepast 17.32 uur · Door AT5

De laatste twee groepen hardlopers mogen niet meer beginnen aan de Dam tot Damloop. Dat zijn zo'n achtduizend mensen. Door de warme weersomstandigheden hebben 'te veel deelnemers medische zorg nodig'. Daarom vinden de hulpdiensten het niet verantwoord om meer mensen te laten deelnemen aan het parcours, heeft de organisatie rond 15.30 uur bekendgemaakt.

AT5

Om hoeveel incidenten het gaat, is nog niet duidelijk. De organisatie zegt het besluit te betreuren, maar geen andere keus te hebben. De politie heeft het parcours inmiddels afgesloten. 

Iedereen met een startnummer kan gratis met de trein of met de pendelbus naar Zaandam, om daar in het Dam tot Dam Park eigendommen op te halen.

'Zware editie'

De organisatie, Le Champion, hield al rekening met 'een zware editie' vanwege de verwachte warmte - het is vandaag zo'n 24 graden. Daarom waren extra maatregelen genomen. Zo werd de start 'opgerekt' voor maximale spreiding van de sporters en stond er onder meer een extra waterpost rond het 15-kilometerpunt. Ook kregen hardlopers voor de start een aangepaste warming-up. 

Tegelijkertijd deed de organisator een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers. De sporters werd aangeraden het rustig aan te doen, grote tempowisselingen te vermijden, voldoende te drinken en lichte en ademende kleding te dragen. Mensen met een kwetsbare gezondheid door bijvoorbeeld longaandoeningen, hart- en vaatziekten of zwaarlijvigheid deden er volgens de organisator goed aan de wedstrijd dit jaar over te slaan.

46.000 mensen hadden een startbewijs voor het ruim 16 kilometer lange parcours van de Prins Hendrikkade naar de Peperstraat in Zaandam.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938