Start van hoofdcontent

Damsko

nl

De Spot: Sebastiaan wil de bierwereld inclusiever maken

22 september 2024, 12.00 uur · Door Waldy van Geenen

Fel geel, rood, veel roze, groen. Het is niet je typische kleurenpalet voor een blik bier. Initiatiefnemer en eigenaar Sebastiaan Zoet, omschrijft zijn nieuwe biermerk Queer Beer dan ook als iets anders. "Queer betekent anders, en dat wil ik ook met dit biertje laten zien."

"De levering is weer vertraagd, ze komen nu rond half drie." Sebastiaan heeft zijn bakfiets klaarstaan voor de gedeelde werkplek in Noord, waar ook zijn opslagplek is voor zijn bier. Want hij bezorgt, nu nog, alle biertjes zelf. "We brouwen het bier in Gent, daar huur ik ketels. Ik heb samen met vrienden de smaak bepaald van het bier. Het was heel veel proeven, en uiteindelijk zijn we op de smaak Hoppy Spicy Mango uitgekomen. Ook iets heel anders dan je van bier gewend bent."

Als de leverancier arriveert kan hij eindelijk aan de slag. Eerst worden de drie grote pallets met zesduizend biertjes naar de opslagplek gereden, voordat Sebastiaan zelf met de bakfiets enkele traytjes in de stad kan bezorgen "Queer mensen die zelf queer bier brouwen, dat vind ik best belangrijk. Mannenliefde bijvoorbeeld is overgenomen door een groot merk, en dit wordt echt door de community zelf gemaakt." Van elk biertje dat Sebastiaan verkoopt, gaat tien cent naar een stichting die LHBTIQ-vluchtelingen bijstaat. Hij vindt het dus ook erg belangrijk dat Queer Beer meer is dan alleen slimme marketing. 

AT5

"Ik had voorheen een kantoorbaan, de hele dag tikken. Mijn vader werd toen na vijfendertig jaar trouwe loondienst ziek, en dat was een realitycheck voor mij. Ik wilde iets doen waarmee ik echt bijdraag aan de stad en zo kwam ik hier op uit. Ik hoef echt niet het nieuwe Heineken te worden ofzo, maar het zou fijn zijn als ik op gegeven moment niet meer in mijn eentje de biertjes hoef rond te brengen."

De bierwereld is volgens Sebastiaan vooral gericht op heteromannen en dat wil hij met zijn bier juist doorbreken. "De reclames en marketing is vaak voor stoere kerels, en dat is in werkelijk niet het hele plaatje. Queer mensen drinken ook bier." Bij een van de dertig locaties die nu al Queer Beer verkopen gaat hij langs om zijn nieuwe batch te bezorgen. "Kijk, hier staat we zelfs op de kaart. De meeste cafés zetten hem bij de specials en als het dan goed verkoopt nemen ze hem op op de kaart, maar hier staat hij al. Dat is echt een soort van droom die uitkomt."

De Spot is een rubriek van het AT5-programma Damsko. Klik hier om alle afleveringen te bekijken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938