Start van hoofdcontent

Stad

nl

Campagne om islamofobie in de stad tegen te gaan: "Portretten van sterke vrouwen"

21 september 2024, 21.00 uur · Door AT5

S.P.E.A.K. collectief lanceerde vandaag een fotocampagne in de stad om islamofobie tegen te gaan. Op verschillende billboards door Amsterdam zijn portretten te zien van moslimvrouwen die dagelijks te maken hebben met vooroordelen en discriminatie. "Met deze fotocampagne vragen de vrouwen aandacht voor de noodzaak van gelijkwaardigheid en acceptatie in Nederland en Amsterdam", aldus het collectief. 

De lancering van de fotocampagne valt samen met de Europese dag tegen islamofobie. Met deze fotoreeks wil S.P.E.A.K. de verhalen en beelden van diverse moslimvrouwen uit de stad en omgeving samenbrengen. De geportretteerde vrouwen spreken zich uit tegen de groeiende islamofobie in Nederland en de stad. "Zeker in een tijd waarin de PVV deel uitmaakt van het kabinet en anti-moslimsentimenten in de samenleving blijven toenemen", legt het collectief uit. 

Saida Derrazi vertelt namens S.P.E.A.K. dat de campagne in de stad al aanslaat. "We zagen vandaag meerdere mensen al stilstaan bij de posters en we werden ook regelmatig aangesproken door mensen die we niet kenden. Dat is erg leuk om te zien en ook waar we het voor doen, om het gesprek aan te gaan", vertelt zij aan AT5. 

Persoonlijke verhalen

Niet alleen zijn er foto's te zien van vrouwen, ook worden hun persoonlijke verhalen verteld. Zo zijn er vrouwen die hopen dat de volgende generatie moslimvrouwen niet dezelfde strijd hoeft te voeren 'als zij en haar moeder'. S.P.E.A.K.: "Het is een campagne die de diversiteit binnen de moslimgemeenschappen onderstreept en een belangrijk tegengeluid biedt tegen de haat en onwetendheid die moslimvrouwen dagelijks ervaren."

Quote

"De portretten tonen de vrouwen in hun kracht, met zichtbare symbolen van hun identiteit"

S.P.E.A.K.

In de persoonlijke verhalen worden onder andere ervaringen van de vrouwen met islamofobie gedeeld. Zo beschrijven de vrouwen hoe zij dagelijks te maken krijgen met vooroordelen, discriminatie en racisme. In totaal doen acht vrouwen nu hun verhaal. "De portretten tonen de vrouwen in hun kracht, met zichtbare symbolen van hun identiteit - zoals kledingstukken, sieraden of een hoofddoek", aldus S.P.E.A.K.. 

De vrouwen vragen met deze actie 'aandacht voor de noodzaak van gelijkwaardigheid en acceptatie'. "Wij moeten opstaan tegen haat en samen bouwen aan een rechtvaardige en inclusieve toekomst."

De billboards zullen tot en met 26 september te zien zijn in verschillende delen van de stad. "De foto's met verhalen wisselen op de billboards door de stad heen. Ze zijn dus in ieder stadsdeel te zien tot aankomende donderdag", aldus Derrazi.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938