Start van hoofdcontent

Stad

nl

Paralympisch kampioen Fleur Jong traint jonge sporters met beperking: "Kom hier ook vandaan"

20 september 2024, 16.07 uur · Aangepast 16.23 uur · Door Jimmy Miltenburg

Fleur Jong beleefde de perfecte Paralympische Spelen in Parijs en keerde terug naar Amsterdam met een gouden plak voor de 100 meter sprint en goud voor het verspringen. Samen met haar teamgenoten van Team Para Atletiek verzorgde ze een training voor jonge atleten met een beperking. 

AT5

De enthousiaste jonge sporters staan voor Fleur Jong in de rij. Eén voor één gaan ze met de paralympisch kampioene op de foto. Het is louter goud wat blinkt bij Jong en dat zorgt voor glunderende fans. Eerst mochten ze al samen een training volgen met de atlete. "Succes beleven is geweldig, dat is waar ik elke dag voor train", vertelt de atlete. "Maar die medailles hangen uiteindelijk alleen maar om mijn nek, het gaat er uiteindelijk om wat ik ermee kan doen."

Niet alleen

Een voorbeeld zijn en inspireren. In het Olympisch stadion is een groepje jonge sporters naar de training van het team van Jong gekomen en die genoten van de aandacht van de professionele atleten. De 19-jarige Jeomi Langebeeke beleefde een mooie middag, vertelt ze terwijl ze net de blade aan haar rechterbeen weer omwisselt voor een sneaker."Ja hier weet je wel echt van: je bent niet alleen met een beperking", legt ze uit. "Ik ben hier ook om andere mensen te ontmoeten en te zien hoe zij omgaan met hun beperking."

Trots

Dat geldt ook voor Yuup. Zijn rechterbeen is een prothese en hij sport met veel plezier. Hij roeit, maar ook op de atletiekbaan is hij op zoek naar zijn grenzen. Hij staat vandaag met zijn idolen op de baan. "Ik ben supertrots op ze", vertelt hij. "Ik heb natuurlijk ook gekeken naar de Paralympische Spelen en ik vond het supertof om te kijken. En om te zien hoe ze die medailles binnensleepten."

AT5

De successen in Parijs, van zowel de Olympische als Paralympische sporters op atletiekgebied helpen bij het inspireren van nieuw talent. Ook Elvis Afrifa, die op de Olympische Spelen de 4x100 meter liep, merkt hoe de sportzomer zorgt voor enthousiasme. En dat van zo dichtbij zien, is ook voor hem bijzonder. "Je ziet elke stap die ze zetten en je voelt de vreugde van de kindjes ook", aldus Afrifa."Je merkt per oefening dat ze denken: dit kan ik ook gewoon. Dat proces meemaken is cool om te zien."

Toekomst

Voor Fleur Jong is dat proces ook herkenbaar. "Dat is iets waar ik ook een beetje vandaan kom", geeft Jong aan. "Dus het is heel leuk om die ervaring nu niet zelf te hebben, maar te zien ontstaan bij anderen. Ik weet wat voor prachtige stappen zij nog gaan maken. Ik kijk bijna uit naar hun toekomst."

En daar begint dan ook het dromen van de deelnemers. Een Paralympische Spelen meemaken staat dan ook op het verlanglijstje van Jeomi. Na de training vertelt ze: "Ik hoop Los Angeles over vier jaar, maar dan moet er nog wel wat gebeuren.".

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938