Start van hoofdcontent

Stad

nl

Daklozen in Stopera: "Gemeente geeft geen onderdak maar wel boetes voor buiten slapen"

20 september 2024, 07.00 uur · Aangepast 15.17 uur · Door Robin Antonisse

Te weinig slaapplekken, gezinnen die op straat moeten leven en de moeilijkheid bij het verkrijgen van een briefadres. Het is een greep uit de onderwerpen die aan bod kwamen bij het jaarlijkse overleg tussen dak- en thuislozen en raadsleden in de Stopera.

AT5

De emoties liepen soms hoog op bij het zogeheten kapstokoverleg. Dat blijkt wel als een dakloze man luidkeels aandacht vraagt voor zijn situatie en gemaand wordt te wachten op zijn beurt. "Ik moet elke keer rustig wachten, rustig wachten. Totdat ik dood ga. Ik mag blij wezen als ik 56 word dit jaar."

Het overleg is bedoeld om de raad te informeren over de problemen die op straat spelen. Het zijn schrijnende gevallen, het ene verhaal nog heftiger dan de ander. Een moeder vertelt hoe zij als zwangere vrouw van het kastje naar de muur werd gestuurd bij het vragen om een urgentieverklaring. Het zorgde ervoor dat zij uiteindelijk met twee jonge kinderen op straat kwam te staan.

Een ander groot thema is het tekort aan slaapplekken bij de nachtopvang. Bovendien blijken er, tot verbazing van sommige aanwezige raadsleden, nog altijd boetes te worden uitgedeeld aan daklozen die op straat slapen. Iets waartegen burgemeester Halsema zich al in 2021 uitsprak.

Boetes

"De gemeente moet zorgen voor onderdak. Maar dat heb ik niet. Ik ben verslaafd, ik moet op straat gebruiken", vertelt een dakloze man die zich beklaagt over het gebrek aan voorzieningen in Zuidoost. "Diezelfde gemeente geeft mij boete omdat ik op straat slaap en dakloos ben. Dat kan toch niet?" Een ander vertelt dat hij inmiddels een bedrag van 1400 euro verschuldigd is door de opstapeling van boetes.

 

AT5

Daarnaast spelen er problemen bij het verkrijgen van een briefadres, met als gevolg dat sommigen niet aan het werk kunnen of post van instanties als de Belastingdienst niet ontvangen. Problemen die volgens de belangenvereniging voor drugsgebruikers ieder jaar weer op de agenda staan. "Het zijn helaas dingen die om echte investeringen vragen", verzucht directeur Dennis Lahey. "De problemen blijven groot."

Het zorgt voor stof tot nadenken bij de raadsleden van onder meer Volt, SP, BIJ1, Partij voor de Dieren en GroenLinks. Zie in de video hierboven de reacties van twee van hen.

Reactie gemeente

Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat er tussen 1 januari en 20 september van dit jaar 69 boetes zijn uitgeschreven voor slapen op straat. Er wordt niet geregistreerd of het gaat om dak- en thuislozen of bijvoorbeeld toeristen. Er is een afspraak gemaakt met handhavers dat ze buitenslapende dak- en thuislozen 's nachts zoveel mogelijk met rust laten, behalve als er sprake is van overlast. Als iemand een alcoholverbod overtreedt of aan het wildplassen is kan er een boete of officiële waarschuwing gegeven worden. “Insteek is altijd eerst aanspreken en kijken of er zorg nodig is.” 

“In een aantal gevallen wordt er toch een boete uitgeschreven voor op straat slapen. Bijvoorbeeld als dossieropbouw nodig is om iemand die structureel en onophoudend ernstige overlast veroorzaakt op dezelfde locatie, te doen stoppen of in beweging te krijgen. Dit gebeurt niet zomaar, maar als niks anders lijkt te werken en alle hulp geweigerd wordt", aldus de woordvoerder.  

Sinds 2017 worden boetes niet geïnd als iemand geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Dat om te voorkomen dat deze groep schulden opbouwt. De gemeente schrijft de boetes wel nog uit, zodat de problematiek in de gaten gehouden kan worden, aldus de woordvoerder.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938