Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Voorlopig streep door bouw duizenden woningen aan het IJ in Noord, wethouder woedend

19 september 2024, 17.32 uur · Aangepast 19 september 2024, 18.10 uur · Door AT5

Door een besluit van provincie Noord-Holland komt de geplande bouw van duizenden woningen en werkplekken aan het IJ in Noord voorlopig stil te liggen. Wethouder Van Dantzig, van Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling, is er in een brief aan de raad niet over te spreken: "Amsterdam heeft een schreeuwend tekort aan woningen."

Scheepswerf Damen - AT5

Het college had het voornemen om er 9600 woningen, maar ook scholen en werkplekken voor duizenden mensen te realiseren. Vanaf 2029 zou gestart worden met de werkzaamheden op het Shipdock-terrein.

Tegenvaller

Maar dan komt daar die flinke tegenvaller. De provincie heeft 10 september laten weten het Cornelis Douwesterrein 2-3, met name dus de locatie van het Shipdock, aan te wijze als ‘Industrieterrein van Provinciaal Belang’.

Dat doet de provincie na aandringen van het Rijk, dat vroeg om de scheepswerf juist te beschermen en de planning van de bouw van woningen en werkplekken stop te zetten. "En dat terwijl Amsterdam een schreeuwend tekort aan woningen heeft", zegt wethouder Van Dantzig in de brief.

'Toch nog hoop'

"Het college vraagt zich sterk af of het bouwen en repareren van fregatten binnen stedelijk Amsterdam een lange toekomst heeft. Amsterdam had vergevorderde plannen met dit gebied en die 
komen nu (tijdelijk) stil te liggen."

De wethouder meldt dat de komende jaren wordt onderzocht hoe alsnog woningen en werkplekken gerealiseerd kunnen worden. "Het college vertrouwt erop dat in de komende twee jaar duidelijk wordt dat alsnog herontwikkeling naar een woon/werkgebied zal gaan plaatsvinden op de betreffende locatie."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938