Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Werkzaamheden kruispunt Prins Hendrikkade/Martelaarsgracht volgende maand klaar: “Meer ruimte voor fietsers”

20 september 2024, 15.00 uur · Aangepast 16.54 uur · Door Luuke Westelaken / Informatief

Het Verkeer is terug bij de werkzaamheden aan de westkant van het Centraal Station. Het kruispunt Prins Hendrikkade/Martelaarsgracht wordt nu opnieuw ingericht. Omgevingsmanager Emma Walboom neemt ons mee de bouwplaats op en legt uit wat ze de afgelopen weken allemaal hebben gedaan.

De aanpassingen aan het kruispunt maken onderdeel uit van het project De Entree West, waarbij de westkant van het Stationseiland opnieuw wordt ingericht. ''Op dit moment zijn we druk aan het werk om de kruising met de Martelaarsgracht aan te laten sluiten op de toekomstige verkeerssituatie'', legt Walboom uit. “Voorheen was hier veel ruimte voor lijnbussen en autoverkeer. In de toekomst komt er meer ruimte voor fietsers.''

AT5

Voorbijgangers reageren gemend op de werkzaamheden. “Ik ben eigenlijk onder de indruk van de duur. Voor mijn gevoel zitten we al een jaar in de rommel”, vertelt één van hen. Een man die op het terras zit en uitkijkt op het werk is positiever. “Het was zeker nodig en het is bijna ten einde. Ik kijk uit naar de dag dat deze wegen klaar zijn, ik heb nog even geduld”, zegt hij.

Op de bouwplaats zit de sfeer er in ieder geval goed in.  “Fantastische collega’s, ja! Vooral Koos, fantastische vent'', vertelt één van de werkmannen.

Quote

 “Ik kijk uit naar de dag dat deze wegen klaar zijn”  

Amsterdammer
Amsterdammer - AT5

Gevolgen voor het verkeer

Vanaf 20 september rijden auto's over de nieuwe rijbaan vanaf de Droogbak richting de Martelaarsgracht. Aan de oostkant van het Singel wordt het autoverkeer het Kattengat ingestuurd, waar de rijrichting wordt omgedraaid om via de Spuistraat weer verder te rijden. Voor fietsers blijven dezelfde omleidingsroutes gelden.

Eind oktober zijn de werkzaamheden aan het kruispunt klaar. Het hele project De Entree West wordt in de zomer van 2025 afgerond.

Omleiding voor fietsers - AT5

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, mail dan naar: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam

Kruispunt Prins Hendrikkade/Martelaarsgracht honderd jaar geleden - Stadsarchief