Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Parfums van criminelen weggegeven door OM: "Normaal zouden we het vernietigen"

18 september 2024, 20.22 uur · Aangepast 19 september 2024, 10.00 uur · Door Tjeerd Kleijn

Bestrijding van de georganiseerde misdaad betekent niet alleen maar opsporen en opsluiten. Het Openbaar Ministerie probeert de criminelen ook kaal te plukken: bezittingen worden in beslag genomen om daarna vernietigd of verkocht te worden. Maar vanmiddag kwam het OM een mandje met in beslag genomen spullen langsbrengen bij supermarkt Fris in Nieuw-West, een winkel waar alles gratis wordt weggegeven aan mensen die niet zoveel te besteden hebben. 

De gedachte van het OM is simpel. Waarom het bezit van criminelen niet teruggegeven aan de samenleving, bijvoorbeeld via projecten in kwetsbare wijken.

Niet dat er nu sportwagens en dure horloges worden uitgedeeld. Maar wel bijvoorbeeld een mandje vol luxe gezondheidsproducten. En dat heeft plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink bij zich tijdens zijn bezoek vandaag aan supermarkt Fris in Nieuw-West. "Als OM zitten we in onze maag met een aantal in beslag genomen goederen. Die splinternieuw zijn en die we normaal gesproken zouden vernietigen."

AT5

Abdelhamid Idrissi is oprichter van de supermarkt waar kwetsbare gezinnen gratis boodschappen kunnen doen. Hij is blij met de spulletjes. "Die kunnen wij nu aanbieden aan een aantal gezinnen. Wij zien dit als luxeproducten, zoals een duur parfum. Dat kan een mooi verwenmomentje zijn voor de ouders."

AT5

Kleding, gereedschap en schoonheidsproducten

Dit soort donaties doet het OM al langer, in Zeeland en Rotterdam bijvoorbeeld. Maar voor Amsterdam is het een primeur. Steenbrink: "Ik hoop, ik verwacht, ik ben er eigenlijk van overtuigd dat we dit veel vaker gaan doen. En dan speciaal in de gebieden Nieuw-West en Zuidoost. Omdat daar nationale programma's lopen om het perspectief van de mensen in die wijken te verbeteren. Het gaat vooral om goederen die een betrekkelijk geringe waarde hebben. Zo rond de 100 en 150 euro maximaal. En dan kunt u denken aan kleding, gereedschap en de dingen die wij vandaag hebben meegebracht."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938