Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het carillon van de Westertoren is weer wekelijks te horen: "Hoort bij ons en de buurt"

17 september 2024, 21.23 uur · Aangepast 17 september 2024, 22.52 uur · Door Pedro Sarican & Teuntje Göbel

Maandenlang heerste er een ijzige stilte rond de Westertoren. Het geliefde klokkenspel was namelijk niet te horen vanwege de grootschalige renovatie. Maar die is inmiddels al zover af dat de klokken weer wekelijks te horen zijn. Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart mocht vandaag als eerste weer het carillon bespelen. "Ik ben heel blij."

Het is twaalf uur 's middags en stadsbeiaardier Boudewijn Zwart begint stipt aan het eerste nummer. Vol passie begint hij met spelen, met klassiekers als 'Tulpen uit Amsterdam' en 'Aan de Amsterdamse grachten'. Het teken dat Zwart terug is op zijn vertrouwde plek in de Westertoren.

Volgens Zwart zijn de klokken in principe hetzelfde, maar is al het vuil en de vogelpoep van de afgelopen jaren schoongemaakt. "De klokken zijn zorgvuldig schoongemaakt, dus ik denk dat hij beneden veel egaler en ronder klinkt dan voorheen."

Quote

''Dit is mijn toren, mijn favoriete toren.''

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart

Toeschouwers en buurtbewoners staan even stil om het geluid van de Westertoren te horen. "Ik kan het niet uitleggen, maar het hoort bij ons en ook bij de buurt." 

AT5

Een andere buurtbewoner zegt ook opgelucht te zijn. Hij wist zich geen raad zonder de klokken: "Het klokkengeluid hoort erbij, anders is het een beetje een dooie toren".

De klokken van de Westertoren zijn elke dinsdagmiddag te horen tussen 12 en 13 uur. Naar verwachting zal de renovatie in januari 2025 volledig afgerond zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938