Start van hoofdcontent

Schiphol

nl

'Onrust bij taxichauffeurs nu Schiphol grote aanbesteding afblaast'

17 september 2024, 09.12 uur · Aangepast 17 september 2024, 14.21 uur · Door AT5

Luchthaven Schiphol heeft een al afgeronde aanbesteding voor taxivervoer vanaf het vliegveld alsnog afgeblazen. Volgens Het Parool zou dat voor onrust zorgen onder taxibedrijven en zelfstandig ondernemers, die al hebben geïnvesteerd in nieuwe auto's die aan speciale Schiphol-voorwaarden voldoen.

AT5

Niet alle taxi's mogen zomaar reizigers op de luchthaven ophalen, op dit moment mogen alleen Bios, Willemsen-de Koning en Schiphol Taxi dat. De vergunning die ze daarvoor van Schiphol hebben gekregen loopt eind november af. 

Nieuwe concessie

Voor de komende jaren zou de concessie aan andere partijen gegund worden. Bedrijven en zelfstandig chauffeurs moeten aan strenge eisen voldoen. Zo moeten chauffeurs bijvoorbeeld auto's aanschaffen die aan speciale eisen van Schiphol voldoen. Volgens Het Parool hebben sommige zelfstandig chauffeurs nu al leasecontracten van 80.000 euro afgesloten.

Normaal gesproken een logische investering, omdat reizigers oppikken vanaf Schiphol een lucratieve business is. Maar nu blijkt het ineens onzeker of de bedrijven hun concessie wel krijgen.

Fout

Een woordvoerder van Schiphol laat aan de krant weten dat er fouten zijn gemaakt bij de aanbestedingsprocedure. "Bij de samenstelling van de beoordelingscommissie is per ongeluk afgeweken van de procedure zoals die was beschreven in de aanbestedingsstukken", aldus de zegsman.

Tegenover AT5 bevestigt de woordvoerder dat het om een fout bij Schiphol zelf gaat. De luchthaven spreekt van een 'procedureel gebrek'. "We betreuren deze situatie en nemen de zaak zeer serieus. We streven ernaar zo snel mogelijk tot heraanbesteding over te gaan."  Een nieuwe procedure zou enkele maanden in beslag nemen.

"We erkennen de mogelijke financiële impact op taxibedrijven die al investeringen hebben gedaan", zegt de woordvoerder daarnaast. "Het is echter belangrijk te benadrukken dat deze vereisten pas van kracht worden na ondertekening van de contracten. Investeringen die voorafgaand aan de gunning zijn gedaan, vallen onder de verantwoordelijkheid en het risico van de betreffende ondernemingen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938