Start van hoofdcontent

Centrum

nl

NEMO krijgt nieuw dak: "Een complexe operatie"

16 september 2024, 11.34 uur · Aangepast 16 september 2024, 13.39 uur · Door AT5

NEMO gaat het dak van het museum vergroenen en verduurzamen. Alles moet af zijn in het jaar dat Amsterdam 750 jaar wordt, in 2025. Het museum ziet de verbouwing van het dak als 'een cadeau aan de stad'. Het museum blijft tijdens de verbouwing open voor bezoekers.

AT5

Het dak van NEMO moet een 'artificieel landschap' worden, zo wordt er een natuurlijk ecosysteem gecreëerd. Ook zal er een duurzaam houten vloer op het dak worden gemaakt. "Brede, groene borders vormen een habitat voor allerlei insecten, vogels, planten, bloemen en natuurlijk de mens", aldus het museum. 

Complexe verbouwing

Volgens zakelijk directeur Rutger Hamelynck gaat het om een ingrijpende verbouwing. Los van dat het dak op dit moment lekt, zal de grootschalige renovatie een uitdaging zijn vanwege de fundering van het gebouw. "Wat niet veel mensen weten is dat NEMO gebouwd is op de IJ-tunnel. Om de dakbedekking aan te passen en de isolatielaag te vervangen, moeten alle betonplaten worden verwijderd", legt Hamelynck uit.

Daarom is het plaatsen van kranen, door het zware gewicht, niet zonder risico. Het museum zegt te proberen zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor de bezoeker. 

Wetenschap en technologie 

Uiteindelijk moet het dak weer een soort plein worden voor de Amsterdammer en toerist. Volgens algemeen directeur Géke Roelink is er van alles mogelijk: "Van sterren kijken in de nacht, film, muziek, lezingen door de stadecoloog tot openluchtconferenties. Het dak wordt een plek voor verwondering, kennis en inspiratie waar jong en oud, professionals en leken, wetenschappers, technici, uitvinders en makers elkaar ontmoeten."

Impressie dak NEMO Science Museum - NEMO Science Museum

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938