Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer ruimte voor fietser en voetganger op de De Clercqstraat: "Voldoet niet meer aan de vraag van nu"

13 september 2024, 12.13 uur · Aangepast 16.36 uur · Door Joe Hammond / Informatief

Het verkeer gaat langs op de De Clercqstraat, waar vorige week de werkzaamheden zijn gestart. De straat wordt overzichtelijker en veiliger ingericht, met extra ruimte voor fietsers en voetgangers. Omgevingsmanager Jeff van den Berg vertelt meer over de werkzaamheden.

AT5

Er staat een hoop te gebeuren tijdens de werkzaamheden op de De Clercqstraat. Er is te weinig ruimte voor fietsers en voetgangers, het tramspoor is versleten, de haltes zijn te klein, en de kabels en leidingen moeten vervangen worden. "Wij pakken de straat aan," zegt Van den Berg, "omdat het niet meer voldoet aan de vraag van nu."

"Wij gaan een fietsstraat aanleggen stad in. Dat betekent dat auto's te gast zijn. Daardoor krijgen wij ook meer ruimte voor de stoep. Op de stoep komen meer bomen en meer ruimte om de fiets te parkeren." De werkzaamheden hebben echter wel impact legt Van den Berg uit. De tram rijdt tijdelijk niet door de straat, en autoverkeer moet worden omgeleid.

Daarnaast worden er ook twee bruggen gerenoveerd. "De Ritsaert ten Catebrug en de Rijckerbrug gaan wij renoveren zodat ze minimaal weer dertig jaar meekunnen", vertelt van den Berg. "Brug 108 doen wij op een later moment en de Wiegbrug is nog in goede staat.

AT5
Quote

"Anders moet je lekker in Diemen of Weesp gaan wonen"

- Buurtbewoner

De meningen over de werkzaamheden verschillen nogal. "Ik moet nu steeds omlopen. En ze zijn heel lang bezig", vertelt een voorbijganger. Een ondernemer merkt het in zijn fietsenwinkel:  "Het is natuurlijk niet de eerste keer. Dat merk je aan je kassa."

Anderen zijn wat positiever gestemd: "Ik hoop dat er meer zijn die snappen dat er af en toe wat moet gebeuren en dat het even overlast veroorzaakt. Anders moet je lekker in Diemen of Weesp gaan wonen." Een buurtbewoonster vult aan: "Ik ben gewoon Amsterdamse en weet: dit moet met regelmaat."

En de werkmannen zijn zoals altijd weer in een goede bui: "Het is Amsterdam. In Amsterdam werken is altijd super leuk." Een ander sluit af: "Wij maken er wel een bende van, maar uiteindelijk knapt het wel weer op. En dat vind ik het mooie van mijn werk:  dat het altijd een beetje mooier wordt."

AT5

Gevolgen voor het verkeer

Voetgangers kunnen langs de werkzaamheden blijven lopen, winkels en woningen blijven toegankelijk. Fietsers worden om het werk heen geleid, terwijl auto's een andere route moeten nemen. Vanaf 15 februari rijdt de tram weer zoals normaal.

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, mail dan naar: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam