Start van hoofdcontent

OBA Live

nl

OBA Live: Start schooljaar met rappende leraren en meer erkenning voor MBO-studenten

12 september 2024, 19.00 uur · Aangepast 12 september 2024, 21.41 uur · Door Informatief i.s.m. OBA

Het schooljaar is van start gegaan en daarmee ook het nieuwe seizoen van OBA live. Kiki Bosman praat met tiktok-Meester Hidde over rappen voor de klas en het ingevoerde telefoonverbod in de klas. Met spoken word artiest Luan Buleshkaj over spelen met taal om boodschap over te brengen en met MBO student Tanischa over de eindelijke erkenning van het MBO onderwijs.

OBA Live 12 september 2024 - AT5

Voor elk type leraar een passende school

Zeven jaar geleden is Hidde Nuijten begonnen in het middelbaar onderwijs als aardrijkskunde docent. Na een opgenomen rap in de klas ging hij viral als rappende Meester Hidde. Sindsdien zet hij video's met raps en sketches in om lesmateriaal over te dragen.  "Ik gebruik tiktok om ze bij de les te houden", aldus Hidde. Dit schooljaar is Meester Hidde overgestapt van een school uit Nieuw-West naar een school in Zuidoost. "Ik kan veel leren over de cultuur van de leerlingen. In Zuidoost zijn veel kinderen met een Surinaamse, Antilliaanse en Ghanese afkomst. Voor mij is dat het type school die mij past, ik hoef niet naar een school in Amsterdam Zuid."

Quote

"Ik gebruik Tiktok om ze bij de les te houden."

Hidde Nuijten AKA Meester Hidde
Meester Hidde - AT5

MBO-student krijgt meer erkenning in het nieuwe schooljaar

MBO-student Tanisha Singh liep de afgelopen jaren tegen vooroordelen aan in het studentenleven. Ze schaamde zich ten opzichte van HBO studenten om te zeggen dat ze een MBO studie deed. "Je wordt als dom gezien als je een MBO studie doet, ook omdat je niet erkend wordt als student." Door de invoering van de nieuwe regels voor MBO studenten, zoals een studentenkaart en gelijktrekken van een stagevergoeding, voelt dat eindelijk als erkenning.

Quote

"Ik kan nu pas zeggen dat ik student ben, terwijl ik al drie jaar studeer."

Tanisha Singh - student
Tanisha Singh - MBO student - AT5

Met spoken word kun je spelen met taal

Ook voor Luan Buleshkaj is het merkbaar dat het schooljaar is begonnen. Luan wordt ingezet voor verschillende workshops op alle opleidingsrichtingen. Bij deze workshops gebruikt hij improvisatietechnieken om de leerlingen betrokken te houden. "Ik vraag de leerlingen om vijf woorden te noemen en dan maak ik daar een tekst van, door ze te betrekken motiveer ik ze om met taal te spelen" 

 

Luan Buleshkaj - Spoken word artiest - AT5

OBA Live wordt gemaakt in samenwerking met de OBA.