Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Brandweerauto ramde pui van zijn hotel: "Geschrokken, het is een heel mooie gevel"

12 september 2024, 13.26 uur · Aangepast 12 september 2024, 15.50 uur · Door Stefan Bunschoten & Jasper van Schravendijk

De brandweerwagen die dinsdagavond in de Nieuwebrugsteeg door de pui van een hotel reed, lijkt vlak daarvoor weggegleden te zijn op een gladde stoeprand. Dat is te zien op nieuwe beelden die AT5 ontving. Frank Coenraad, manager van het hotel, was niet aan het werk toen het gebeurde, maar het grijpt hem erg aan. "We zijn geschrokken en we vinden het zonde, want het is een heel mooie gevel, en die is flink beschadigd."

Gisteren meldde de brandweer dat het ongeluk gebeurde nadat de bestuurder van de wagen was uitgeweken voor een scooter. Op de bewakingsbeelden is de stilstaande scooter inderdaad te zien. De bestuurder stuurt naar links, maar raakt de scooter alsnog.

AT5

Terwijl de voorwielen naar links staan, glijdt de brandweerwagen nog een paar meter naar voren. Bij de drempel staan de wielen weer vooruit, maar dan stuurt de brandweerman die de wagen bestuurt weer naar links. Mogelijk doet hij dit om er zeker van te zijn dat hij de voetgangers die rechts van hem op de stoep lopen niet zal raken. Vervolgens ramt de wagen het hotel. Dit alles gebeurt in een paar seconden tijd.

Gladde stoeprand?

Een woordvoerder benadrukt vandaag dat de chauffeur van de brandweerwagen niet te hard reed. Dat was ook te zien op de beelden van de dashcam van het busje van de brandweer dat achter de brandweerwagen reed. Over de vraag of de stoep (te) glad was, heeft de brandweer 'geen opvatting'. 

Hotelmanager Coenraad: "Het zou kunnen dat de stoeprand een rol heeft gespeeld. Want anders is het wel raar dat-ie van 0 tot 20 km/u bij ons binnenkomt." De herstelwerkzaamheden zijn al gestart. "Het gaat maanden duren, en dan hopen we dat de constructie op de eerste verdieping nog in orde is, want anders gaat het nog langer duren."

Eerdere aanrijding

Het is niet de eerste keer dat er in de Nieuwebrugsteeg zo'n ongeluk gebeurt. Eind 2011 ramde een sleepwagen van de politie een restaurant net naast het hotel. 

Archief AT5

Ook toen raakte er niemand gewond. De schade was destijds wel groot. Volgens omstanders zou de agent die achter het stuur zat plotseling hebben moeten uitwijken voor overstekende toeristen.

De brandweer reed afgelopen dinsdag na het ongeluk door naar een brand bij het Leger des Heils in de Oudezijds Armsteeg. Een andere ploeg is naar het hotel gegaan. De brandweer heeft meteen aangegeven de schade te vergoeden. 

Beelden aanrijding van dinsdag: Michael Fang

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938