Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kunstenaar Peter Klashorst op 67-jarige leeftijd overleden

12 september 2024, 06.59 uur · Aangepast 12 september 2024, 17.11 uur · Door AT5

De Amsterdamse kunstenaar Peter Klashorst (67) is overleden. Hij leed al enige tijd aan lymfeklierkanker en raakte jaren geleden besmet met het hiv.

Peter Klashorst - foto: Feike Otto van der Zee

De Amsterdammer stond bekend om zijn erotische kunst en kleurrijke werk. In de jaren 80 maakte hij samen met Paul Blanca, Joost Zwagerman, Koos Dalstra en Rob Scholte deel uit van de Amsterdamse kunstenaarsscene. Hij richtte het kunstenaarscollectief 'After Nature' op, uit protest tegen abstracte expressionistische kunst en richtte zich op klassieke thema's als naaktportretten en landschappen.

In 1997 beschilderde hij de schuttingen rondom het Stedelijk Museum dat verbouwd werd. In de museumvijver dreven zijn naaktmodellen die hij vervolgens 'landschappelijk' verbeeldde.

AT5

Klashorst woonde en jarenlang in een van de tabakspanden in de Spuistraat die hij met andere kunstenaars gekraakt had en waar hij ook zijn atelier had. Bij de ontruiming van dat pand werd hij door agenten in 2015 opgepakt.

Eind jaren '90 woonde en werkte Klashorst jarenlang in Afrika, waar hij onder meer naaktportretten schilderde van vrouwen. In april 2000 belandde hij hiervoor in de gevangenis in Senegal en werd aangeklaagd wegens het aanzetten tot prostitutie. Hij wist uiteindelijk na drie weken uit de gevangenis te ontsnappen. Drie jaar later werd hij ook in Gambia opgepakt voor het maken van 'obscene schilderijen'.

Hieronder een aflevering van het AT5 programma Kort Amsterdams waarin Peter Klashorst zijn favoriete plek in Amsterdam laat zien: de Kalverstraat

AT5

De oorzaak van het overlijden is nog niet bekendgemaakt. Wel was bekend dat Klashorst besmet was met hiv en leed aan lymfeklierkanker. Zijn uitgever en vriend Jaap Holtapffel hem schreef op Facebook dat de kunstenaar in augustus in het AMC werd opgenomen. Afgelopen dinsdag werd hij naar de intensive care gebracht en woensdagavond overleed Klashorst.

overleden PETER KLASHORST (1957-2024)

Posted by Jaap Holtzapffel on Wednesday, September 11, 2024

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938