Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Poentunnel onder de Keizersgracht komend weekend open voor publiek

11 september 2024, 20.00 uur · Door Tjeerd Kleijn

Niet veel Amsterdammers zullen weten dat er onder de Keizersgracht een tunnel loopt. De tunnel verbindt twee oude bankgebouwen aan de Vijzelstraat en wordt ook wel de 'Poentunnel' genoemd. De onderdoorgang is sinds 1999 niet meer in gebruik, maar gaat komend weekend tijdens Open Monumentendag open voor het publiek. 

Geldtunnel, Keizerssnee en Poentunnel; het zijn allemaal bijnamen voor de tunnel die loopt tussen het voormalige bankgebouw de Bazel en de oude Vijzelbank. De tunnel onder de Keizersgracht is 3,5 meter breed en 50 meter lang en is zover bekend de enige tunnel in Amsterdam die onder een gracht loopt.

Anna Peschier is architectuurhistoricus bij Monumenten en Archeologie en geeft AT5 vast een korte rondleiding. "Beide bankgebouwen waren van de ABN, nu ABN AMRO. De ABN heeft de tunnel gebouwd in 1974. Een jaar later is het officieel geopend. De naam Poentunnel doet denken aan Coentunnel en is door Amsterdammers bedacht, zo is het verhaal."

architectuurhistoricus Anna Peschier - AT5

Waarom de tunnel in 1974 is aangelegd weet eigenlijk niemand. "De naam Poentunnel wekt natuurlijk de indruk dat er hele spannende dingen zijn gebeurd zoals geldtransporten", zegt Peschier. Maar de werkelijkheid blijkt toch minder spannend. De tunnel is vooral gebruikt door bankdirecteuren.

Peschier wijst in de richting van de oude Vijzelbank. "Je kon aan die kant je auto parkeren en dan zat je al onder straatniveau. Dan gebruikten ze deze tunnel en liepen zo die prachtige Bazel in waar de kantoren zaten."

AT5

Monumentendag

In het voormalige bankgebouw de Bazel zit nu het Stadsarchief. De ingang van de tunnel was aan deze kant lange tijd dichtgemetseld, maar speciaal voor Open Monumentendag is de ingang weer vrij gemaakt. 

He thema van Open Monumentendag is de Ondergrondse Stad. Dit weekend zijn er zo'n 50 locaties in Amsterdam geopend die normaal gesloten zijn, waaronder dus ook de Poentunnel. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938