Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Advocaat verdachte dodelijke steekpartij Jordaan: "Hij heeft gestoken uit angst"

5 september 2024, 18.19 uur · Door Flip Linssen

De rechtszaak tegen Jerryl L. is vandaag begonnen. Hij is verdachte in de dodelijke steekpartij in de Jordaan afgelopen juni. De verdachte zou volgens zijn advocaat in een opwelling, vanuit angst hebben gehandeld na een ruzie met het slachtoffer. Maar het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van moord.

- AT5/Inter Visual Studio

Op 17 juni wordt bij een snackbar op de Lindengracht een 37-jarige man doodgestoken. Met een mes wordt het slachtoffer meerdere keren in zijn nek en rug gestoken. Hij overlijdt daar aan zijn verwonding.

Jerryl L. wordt op aanwijzingen van getuigen aangehouden in zijn woning aan de Goudsbloemstraat. Vandaag omschrijft het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek wat die avond is gebeurd. Op basis van camerabeelden omschrijft het OM: "Je ziet op de beelden dat de verdachte meermaals naar zijn binnenzak grijpt in zijn jasje. Dat is ook de plek waar hij later het mes vandaan haalt." Maar volgens zijn advocaat zat naast het mes ook een aansteker en telefoon in die binnenzak.

Verward gedrag

De 32-jarige verdachte werd door de buurt als 'vreemde man' gezien. Zo vertelde buurtbewoner Babet eerder aan AT5 dat het naambordje van de verdachte sinds een tijdje verdwenen was van de deur en de gordijnen altijd gesloten waren. Hij woonde er toen pas een paar maanden.

"Met een fietsketting sloeg hij om zich heen in zijn tuintje, het heeft een half uur geduurd. Ik ben niet snel van de kaart te brengen, maar ik was echt bang." Een anonieme buurtbewoner belde de politie. Op de dag van de steekpartij was het weer raak; de verdachte had ruzie met een buurvrouw over hondenpoep op de stoep.

Quote

"Ik vind het heel moeilijk om hier aanwezig te zijn"

Verdachte

L. was geen cliënt bij een zorginstelling, maar daarover gingen tot aan de bewonersavond eind juni wel geruchten rond. Woningcorporatie Ymere kreeg geen meldingen van overlast binnen sinds het moment dat hij er woonde. Wel bleek al dat er eerder meldingen door buurtbewoners zijn gedaan bij de politie, deze kwamen bij een verkeerde wijkagent terecht dan was bedoeld.

Verkeerd beeld van de verdachte

Volgens Claudia Dirkzwager, de advocaat van verdachte L., wordt een verkeerd beeld geschetst. Het 'plotselinge' neersteken van het slachtoffer was minder plotseling dan men denkt, zo zegt de advocaat. "Hij had ruzie met het slachtoffer, ook al had dit nooit mogen gebeuren."

De verdachte zelf komt even aan het woord tijdens de zitting. Hij zegt tegen de rechter: "Ik vind het heel moeilijk om hier aanwezig te zijn na alles wat is gebeurd. Ik wil mijn best doen, me van mijn beste kant laten zien en overal aan meewerken."

Zijn advocaat: "Het enige wat ik nu kan zeggen, is dat het mij verbaast dat zo snel een beeld is geschetst van een verward persoon die willekeurig iemand zou hebben doodgestoken, ze kenden elkaar wel degelijk. Of mijn cliënt verward is geweest, daar wordt nog onderzoek naar verricht."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938