Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dagje op pad met brugwachter Cor: "Zelfs op vakantie bekijk ik bruggen"

30 augustus 2024, 16.50 uur · Aangepast 3 september 2024, 15.00 uur · Door Joe Hammond / Informatief

Op hun fietsje, van brug naar brug, door weer en wind, zorgen zij ervoor dat de scheepvaart soepel kan doorgaan. Maar wie zijn toch de mensen die al die bruggen in de stad openen? In deze special neemt Het Verkeer je mee in de wereld van de Amsterdamse brugwachters. We spreken met Cor Dol, een brugwachter die al meer dan twintig jaar in het vak zit.

"Goedemorgen Cor! Fijn je weer te zien", schreeuwt een enthousiaste schipper vanaf zijn boot. Cor glundert bij het zien van de vertrouwde stuurman. "Ik ken hem al als jonge schipper. Zo groei je op met elkaar", vertelt hij. Terwijl de brug  omhoog gaat, zegt Cor enthousiast:  "Zo gaaf dit. Het verveelt nooit." 

Veel kilometers op de fiets

Elke dag begint Cor zijn werkdag op het hoofdkantoor bij Waternet, weer of geen weer, altijd met een glimlach. Gewapend met zijn portofoon, sleutels en afstandsbediening, staat hij klaar om de bruggen van Amsterdam te bedienen. "Veel schepen betekent veel heen en weer fietsen. Dus ja, ik maak heel wat kilometers," zegt Cor met een knipoog.

AT5

Brugwachters hebben verantwoordelijk werk. Ze zorgen niet alleen voor een vlotte doorstroming van zowel land- als waterverkeer, maar hun belangrijkste taak is het waarborgen van iedereens veiligheid. "Kijken, kijken, kijken. Wat gebeurt er? En direct anticiperen'', legt Cor uit.

Cor is altijd bezig met zijn werk. ''Zelfs op vakantie bekijk ik bruggen en sluizen. Dat is niet leuk voor je echtgenoot , maar ik vind het wel leuk.'' Met meer dan 1200 bruggen die over het water liggen, waarvan een groot deel open kan, heeft Cor genoeg te doen in Amsterdam. "Als je me de volgende keer tegenkomt, kom dan gerust een praatje maken!"

Heb je vragen of suggesties voor de redactie van Het Verkeer, mail dan naar: [email protected]

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad vind je op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam