Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Details en nieuwe namen: start van nieuwe kroongetuigezaak rondom Dominique K.

28 augustus 2024, 19.00 uur · Aangepast 29 augustus 2024, 19.02 uur · Door Flip Linssen

Vier dossiers, vier verdachten en één van hen als kroongetuige: vandaag is de eerste voorbereidende zitting in het nieuwe proces 'Eftermid', waar de meeste informatie vanuit de nieuwste Amsterdamse kroongetuige Dominique K. komt. Hij kan strafvermindering krijgen als hij met justitie praat en verklaart. 

In de rechtbank aan de Parnassusweg is vandaag de grote vraag wat Dominique K. in zijn kroongetuigeverklaringen allemaal heeft gezegd. Er staan vier gebeurtenissen centraal: een beschieting van een nachtclub in een hotel aan de Spuitstraat, een vergismoord op de Amsterdamse Serdar Ay en nog twee moord(poging)en in Rotterdam. Dit alles gebeurde in 2020. Onderaan dit artikel is een overzicht te vinden van de zaken en de vier verdachten.

Een belangrijke troef in deze zaken is dus die kroongetuige. K. is al eerder veroordeeld tot vijftien jaar voor de moord op Serdar Ay, waarbij een vergissing in doelwit voor Ay fatale gevolgen had toen hij in de auto van het bedoelde slachtoffer reed. Ook is hij betrokken, zo zegt het OM, in het beschieten van de club in hotel W aan de Spuistraat. Het OM spreekt van zeker 22 kogels door het gebouw heen, "dat daarbij geen doden zijn gevallen is een wonder."

Afwezigheid en details

Met vier verdachten en vier gebeurtenissen in zowel Amsterdam als Rotterdam is er heel veel te bespreken. Maar verdachte Fouad A. is als enige verdachte aanwezig in de zaal. Twee verdachten zijn afwezig, de laatste, kroongetuige Dominique K., is via een videoverbinding aanwezig. Enkel de rechters en het OM zien hem via videoverbinding. 

Quote

"Dit onderzoek is nog lang niet afgelopen"

Officier van justitie

Het Openbaar Ministerie roept de verdachten die niet spreken om dit wel te gaan doen "Dan kunnen ze commentaar leveren op de gegeven verklaringen van de kroongetuige." De verklaringen van de kroongetuige kloppen met alle bevindingen die het Openbaar Ministerie al had. "We wisten veel, maar het zijn echt net die kleine puzzelstukjes die je mist. Een kroongetuige kan daarin heel veel bevestigen, maar ook nieuwe informatie geven. Nieuwe namen bijvoorbeeld."

Details die werden besproken gingen onder andere om de redenen van bepaalde autoroutes, nummerbordinformaties, aankopen van geweren, en ontcijfering van gekraakte berichten. "Maar dit verificatie-onderzoek is nog niet afgelopen", zo zegt het OM.

Kritiek op gebruik kroongetuigen

Dominique K. haalt heel wat op zijn hals met het fungeren als kroongetuige. Hij is de eerste kroongetuige na een kritisch rapport over onder andere de beveiliging ervan. Bij Nabil B. bleken de gevolgen groot. Zijn broer, zijn advocaat en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries zijn alle drie om het leven gekomen. Het Openbaar Ministerie zei over dit feit eerder: "We gebruiken alleen verklaringen van de kroongetuige als de veiligheid kan worden gewaarborgd. Hierin trekken we lering uit vorige gevallen en de afgelopen jaren."

AT5

Ook vandaag was daar al kritiek op: "Hoe weet je dat dit betrouwbaar is en dat hij niet zegt wat jullie willen", vroeg een van de advocaten zich af. Het OM: "Wij willen precies hetzelfde, de waarheid in plaats van horen wat we willen horen. Dat gaat nog lang duren."

Aan het eind van de zitting komt verdachte Fouad A. kort aan het woord: "De kroongetuige liegt dat hij barst." Ook hijzelf neemt van op afstand en met vervormde stem kort het woord: "Ik hoop dat ik er in de toekomst bij kan zijn." In november is de volgende zitting.

Dossiers binnen proces Eftermid

Dossier Mad Fox: 
Beschieting van nachtclub Mad Fox aan de Spuistraat en de Albert Heijn hiernaast.
Verdacht: Dominique K. en Fouad A.

Dossier Bunkyo:
Blundermoord op de toen 33-jarige Serdar Ay in Osdorp.
Verdacht: Mouad K. Dominique K. is al veroordeeld.

Dossier Orion (Rotterdam):
Voorbereiden van een liquidatie crimineel in Rotterdam, niet 
Verdacht: Dominique K., Imraan B. en Fouad A. Mouad K. is al veroordeeld.

Dossier Berg (Rotterdam):
Liquidatie in Rotterdam
Verdacht: Fouad A., Imraan B. en Mouad K.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938