Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Zaterdagavond code geel: noodscenario's in de maak voor Prinsengrachtconcert

23 augustus 2024, 20.00 uur · Aangepast 24 augustus 2024, 12.55 uur · Door Michiel Klaassen

Harde wind en onweersbuien: de organisatie van het Prinsengrachtconcert bereidt zich voor op een mogelijk stormachtige 42ste editie. Maar er zal hoe dan ook muziek klinken, dus oefenen vrijdagmiddag de muzikanten in het Hotel Pulitzer samen op de afscheidsplaat.

AT5

Al bijna twee decennia verzorgt Dorette Kuipers de eindredactie van het Prinsengrachtconcert. Dus ze weet: elke editie heeft zijn eigen uitdagingen - al komen bepaalde hordes telkens terug, zoals het weer. "Het is een buitenevenement, dus elk jaar denk ik weer: hopen dat het goed gaat."

Tot twee weken geleden was er wat dat betreft geen vuiltje aan de lucht. "We dachten, we krijgen topweer. En in één keer is het een soort van herfst geworden." Het noopte het KNMI zelfs tot het afkondigen van code geel voor zaterdag, wegens onweersbuien, zware windstoten en hagel.

Dus heeft Kuipers een probleem.  "Ik heb drie scenario's klaarliggen." De eerste is het oorspronkelijke draaiboek, legt ze uit. "Dan hebben we de artiesten soms op een klein bootje, tussen de andere bootjes." Scenario twee houdt rekening met regen. "Als het recht van boven komt, wordt er niet op het kleine bootje gespeeld, maar alleen op het hoofdpodium."

En als er regen én harde wind is, treedt scenario drie in werking. "Dan kan er geen ensemble spelen, maar de solisten wel."

Gitarist Miloš Karadaglić, accordeonist Ksenija Sidorova en saxofonist Jess Gillam - AT5

Die solisten zijn de sterren van de avond. Gitarist Miloš Karadaglić is van die drie de belangrijkste. Zijn aanwezigheid maakt van de 42ste editie een bijzondere, zegt Kuipers: "We hebben nog nooit een gitarist als solist gehad." Als hoofdgast neemt hij twee muzikale vrienden mee, accordeonist Ksenija Sidorova en saxofonist Jess Gillam. De begeleiding is in handen van het Nederlandse muziekensemble Fuse.

De weersvoorspelling van morgen belooft niet veel goeds. Het wordt voor Kuipers en de concertorganisatie dus nog even spannend. Maar wat er ook gebeurt: er zal muziek klinken over de Prinsengracht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938