Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jada en Angel gaan als eerst van de familie studeren: "Spannend, de druk ligt best hoog"

24 augustus 2024, 20.00 uur · Aangepast 25 augustus 2024, 09.47 uur · Door Flip Linssen & Philippine Bulsing

Het is een week voor de start van het studiejaar al aardig druk in het Wibauthuis van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) aan de Wibautstraat. De nieuwe eerstegeneratiestudenten van de hogeschool - studenten die als eerst van hun familie naar het hbo gaan - kwamen afgelopen week bijeen, zo ook Jada en Angel.

AT5

Een kantine met veel geroezemoes, een lunch die klaarstaat: het lijkt wel alsof de officiële introductieweek al van start is. Maar het is een hele specifieke groep studenten die zich drie dagen lang verzamelde. De afgelopen dagen waren er namelijk voor studenten om kennis te maken met het hbo. Want waar sommige studenten een broertje, zusje of ouders hebben waar ze bij kunnen afkijken, zijn er genoeg leerlingen die als eerste uit hun gezin aan het hoger onderwijs beginnen en geen idee hebben wat ze te wachten staat.

AT5

"Ik had superveel zin in mijn studie en was de website een beetje aan het stalken. Toen kwam ik deze activiteit tegen," vertelt Jada Denswil. De 19 jarige begint na een tussenjaar aan de opleiding Toegepaste Psychologie en gaat als eerste van de familie naar het hbo. "Ik vind het best gek. Mijn moeder, opa of oma weten niet hoe dit anders is dan het mbo. Terwijl dit hogere onderwijs eigenlijk heel gaaf is." 

Best spannend

Angel Kakerissa begint aan de studie Toegepaste Wiskunde en zit in hetzelfde schuitje. "Mijn moeder of vader hebben allebei geen hoger onderwijs gedaan. Niemand kan mij vertellen hoe het is, dat is best spannend."

Voor haar is deze week dan ook een uitgelezen kans om dat - voor het echte studeren begint - te ontdekken. "Mijn moeder heeft alleen de mavo gedaan, ik vind het best gek dat ik me meer ga laten opleiden dan zij. Ik dacht dat ik het maximum kende, maar daar zit dus nog veel meer na wat ik misschien ook wel kan."

Quote

"Uiteindelijk probeer ik ook gewoon te denken: het is voor iedereen straks nieuw, niet alleen voor ons"

Angel Kakerissa - student toegepaste wiskunde

Dit jaar doen 350 studenten mee aan het programma, vorig jaar waren dat er 250. Het zijn naast eerstegeneratiestudenten bijvoorbeeld ook 16-jarigen voor wie het nog spannender is of topsporters voor wie het combineren van sport en studie lastig kan zijn. "We helpen ze om al een beetje op weg te gaan voordat het allemaal echt begint", vertelt studentcoach Alysha.

Studenten helpen

Zelf komt ze uit het buitenland en relateert ze zich dus aan eerstegeneratiestudenten. "Ik had dit zelf ook heel fijn gevonden, dus ik help nieuwe studenten graag."

Voor nu houdt de begeleiding zo goed als op als deze week voorbij is, maar er wordt door de organisatie gekeken of er meer begeleiding kan volgen door het eerste jaar heen. "We zorgen al wel dat ze een studentcoach krijgen die dezelfde opleiding als zij doet, zodat ze misschien ook wel door het jaar heen nog vragen kunnen stellen." 

Angel: "Ik vind het ook fijn om al te weten wie een beetje met dezelfde spanning zitten. We kunnen daar al over praten en zo kom je toch al dichter bij andere studenten die hetzelfde ervaren. En uiteindelijk probeer ik ook gewoon te denken: het is voor iedereen straks nieuw, niet alleen voor ons."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938