Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Amsterdammers in België klemgereden omdat ze zelfde route als prinses Amalia reden'

22 augustus 2024, 08.43 uur · Aangepast 22 augustus 2024, 15.26 uur · Door AT5

Zeker twee Amsterdammers zijn vrijdagmiddag in Antwerpen klemgereden door een zwaarbewapende eenheid van de Vlaamse politie. Ze werden uit hun auto gedwongen, onder schot gehouden en gearresteerd. De reden van hun aanhouding is opmerkelijk: ze zouden toevallig precies dezelfde route vanaf Amsterdam hebben gereden die prinses Amalia ook reed. 

AT5

Dat schrijft Het Parool. Het gaat volgens de krant onder anderen om radio-dj Serginio Piqué. Op een filmpje op de website van het Vlaamse HLN is te zien hoe een van de inzittenden door de politie uit zijn auto wordt gedwongen. "Handen omhoog", wordt er geschreeuwd.

De man loopt vervolgens naar de politie toe terwijl hij onder schot wordt gehouden. Hij moet vervolgens op z'n knieën gaan zitten. "Voeten gekruist, handen op uw hoofd", is te horen. Op het filmpje is ook te zien hoe een andere man op z'n knieën wordt gedwongen terwijl hij meerdere wapens op zich heeft gericht.

Impact is groot

De Amsterdammers werden vervolgens een uur lang in een politiebusje overhoord, vertelt de advocaat van Piqué, Vito Shukrula, aan de krant. Volgens Shukrula kregen de vrienden daar een bijzonder verhaal te horen van de politie. Die zou door de Nederlandse veiligheidsdienst zijn ingelicht dat een auto exact dezelfde route reed als een auto waar prinses Amalia inzat. Toen duidelijk werd dat het om een misverstand ging, werden de Amsterdammers weer vrijgelaten.

Volgens Shukrula is de impact van het incident op de vrienden groot, onder meer omdat ze van dichtbij onder schot werden gehouden. Het Parool schrijft dat de Amsterdammers het gevoel hebben dat hun kleur een grote rol speelde bij het incident en dat er dus sprake was van etnisch profileren. Shukrula bespreekt met zijn cliënten of er nog juridische stappen worden ondernomen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938