Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Linkse oppositie Tweede Kamer roept op: zet Mikael (11) niet uit

19 augustus 2024, 08.22 uur · Aangepast 19 augustus 2024, 08.34 uur · Door AT5

Alle linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer roepen minister Marjolein Faber van Migratie op om de Amsterdamse Mikael (11) niet uit te zetten naar Armenië. Dat doen de fractievoorzitters van GroenLinks, D66, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Volt en DENK vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant.

Mikael en zijn beste vriend Samuel - AT5

"Een elfjarig jongetje dat hier is geboren en getogen zetten we niet op een vliegtuig naar een vreemd land waar hij nog nooit is geweest", schrijven de fractievoorzitters in de krant. "Er is geen wet die het kabinet tegenhoudt Mikael in Nederland te laten blijven. Als het kabinet dat niet doet, is dit een politieke keuze."

De moeder van Mikael, Gohar, kwam in 2010 vanuit Armenië naar Nederland. Haar asielverzoek werd toen afgewezen, maar ze ging niet terug. Mikael is in Amsterdam geboren en heeft nooit een verblijfsvergunning gehad. In 2019 deed hij een beroep op de 'Afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen'. Dat werd afgewezen, maar in 2021 beoordeelde de rechtbank dat dit ongegrond was. Vorige maand oordeelde de Raad van State echter dat Mikael en zijn moeder niet in Nederland kunnen blijven.

Quote

"Hebben we dan niets geleerd van het toeslagenschandaal?"

Fractievoorzitters linkse oppositie in opiniestuk

Burgemeester Femke Halsema deed kort daarna een beroep op minister Marjolein Faber, nadat ze eerder toenmalig demissionair staatssecretaris Eric van der Burg had opgeroepen om het besluit terug te draaien. Maar het ministerie, alsook de IND, lieten daarop weten niets voor Mikael te kunnen doen. Experts lieten echter weten dat het kabinet wel degelijk de mogelijkheid heeft om iemand een verblijfsvergunning te geven.

"Hebben we dan niets geleerd van het toeslagenschandaal?", vragen de fractievoorzitters zich vandaag af in het opiniestuk. "Wetten zijn wetten en regels zijn regels, zeker, maar de menselijke maat mogen we nooit uit het oog verliezen. En wie de menselijke maat mede leidend laat zijn, zal snel tot het inzicht komen dat Mikael - die hier is opgegroeid, naar school gaat en vrienden heeft - thuis moet kunnen blijven."

Mikael staat niet alleen, begin deze maand liepen honderden mensen een solidariteitsmars om aandacht te vragen voor zijn situatie. Volgens de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) moeten Mikael en zijn moeder voor 27 augustus vrijwillig het land verlaten.