Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Woonwerkpand Tetterode opent deuren tijdens Open Monumentendag: "Inspirerend gebouw"

2 september 2024, 14.00 uur · Aangepast 10.23 uur · Door Daphne Chlimintzas / Informatief

Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn 50 monumenten te bezoeken in de stad tijdens Open Monumentendag. Dit jaar is het thema “De ondergrondse stad". De makers van Amsterdam Informeert gaan alvast langs bij woonwerkpand Tetterode, een voormalige lettergieterij.  

AT5

Bewoner Rens den Hollander leidt ons door de voormalige lettergieterij en vertelt over de rijke geschiedenis van het gebouw: “Op 17 oktober 1981 werd het pand gekraakt omdat het leegstond en gesloopt zou worden. Er zou een parkeergarage komen, een warenhuis én luxe appartementen (...) Het was een politieke kraak die breed gesteund werd door de buurt, omdat het pand woon- en werkruimte toevoegde aan Amsterdam voor mensen die niet draagkrachtig zijn door bijvoorbeeld een laag inkomen.” 

AT5

Inspirerend gebouw

Woonwerkpand Tetterode biedt tegenwoordig onderdak aan 60 bewoners, 35 bedrijven en organisaties met een maatschappelijk doel én 30 ateliers. Christiaan Sleiman is een kunstenaar uit Libanon. Hij woont en werkt sinds een aantal maanden in een gastatelier. “Het uitzicht is bijzonder, de architectuur ook (...) Het gebouw is erg inspirerend in hoe het gebruikt en hergebruikt is. In deze omgeving kan ik erg groeien”, aldus Sleiman.  

Kijk voor meer informatie over de Open Monumentendag op amsterdam.nl/openmonumentendag

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.