Start van hoofdcontent

Zuid

nl

Beeld Anne Frank opnieuw beklad, ook verzetsmonument en Gandhi besmeurd

4 augustus 2024, 10.30 uur · Aangepast 4 augustus 2024, 15.02 uur · Door AT5

Voor de tweede keer in ongeveer een maand tijd is het beeld van Anne Frank op het Merwedeplein in Zuid beklad. Met rode verf is er 'Free Gaza' op gespoten, ook zijn de handen rood gemaakt. Ook Verzetsmonument Apollolaan en het beeld van Mahatma Gandhi op de Churchillaan zijn besmeurd.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat een omstander de bekladding vanmorgen ontdekte. Waarschijnlijk zijn de beelden vannacht beklad. De calamiteitendienst van de gemeente zal de beelden schoonmaken en de politie is een onderzoek gestart. Getuigen worden verzocht zich bij de politie te melden.

"Schandalig", laat een omstander weten over de bekladding van het beeld van Anne Frank. "De handen zijn dus ook beklad. Alsof ze bloed aan haar handen heeft." Het is vandaag precies 80 jaar geleden dat Anne Frank en haar familie werden ontdekt en opgepakt door de nazi's.

Zes beelden

In Zuid zijn zeker zes beelden beklad, waaronder dus het verzetsmonument op de Apollolaan en de beeltenis van Mahatma Gandhi. Datzelfde geldt voor een beeld van een jongen met konijnen op de brug over de Boerenwetering, een beeld in het Apollo House aan de Apollolaan en het beeld van een spelende hond in het Beatrixpark.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema laat weten dat de gemeente aangifte bij de politie doet van de bekladdingen. 

Het Centraal Joods Overleg (CJO) roept de gemeente op om maatregelen te nemen. "De politie moet hogere prioriteit geven om de daders op te sporen en het Openbaar Ministerie om de verdachten te vervolgen", vindt CJO-voorzitter Chanan Hertzberger. VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants vindt dat er een camera neergezet moet worden. 

Opnieuw beklad

Het beeld van Anne Frank werd op 9 juli ook beklad. Burgemeester Halsema noemde het bekladden van het beeld toen een ongelofelijke schande en de initiatiefnemer van het beeld pleitte voor een camera en verlichting om het beeld te beschermen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938