Start van hoofdcontent

Stad

nl

Australische Oranjefan noemt zijn kinderen Cruyff en Kluivert: "Werkt prima als voornaam"

1 augustus 2024, 11.31 uur · Aangepast 1 augustus 2024, 12.20 uur · Door AT5

Als het bestaat, gaat de titel 'Oranjefan van het jaar' dit jaar naar een Australiër. Kamiran Yousif uit Sydney is zó'n groot fan van het Nederlands elftal, dat hij zijn zonen heeft vernoemd naar twee Amsterdamse voetbaliconen. Zijn eerste zoon noemden hij en zijn vrouw Cruyff en hun tweede zoon, deze week geboren, heet Kluivert. 

De KNVB-tattoo van Kamiran Yousif - privéarchief

Eigenlijk heet hij Kamiran Yousif, maar liever staat hij bekend onder zijn bijnaam: "Mijn vrienden noemen me Cameron the Dutchman." De Uber-chauffeur uit Sydney is al meer dan 26 jaar helemaal weg van het Nederlands elftal. Dat begon in 1998, vertelt Yousif: "Toen ben ik begonnen met toernooien kijken. Ik keek graag naar de Nederlandse spelers als Kluivert, Davids, eigenlijk het hele team. Dat is hoe ik van Oranje ben gaan houden en een fan werd."

Die liefde gaat ver. Op Facebook is hij te vinden als Cameron Van Oranje, hij heeft een enorme tattoo van het KNVB-logo op zijn lijf en tijdens toernooien tooit hij zichzelf én zijn huis met oranje versieringen. En eerder deze zomer hoste hij in Duitsland als volleerd Oranjefan mee van links naar rechts in de Oranjemarsen. "Dat was een droom die uitkwam", zegt Yousif. "Ik vond het geweldig om te zien hoe gek de Nederlandse fans zijn."

Kamiran Yousif bij één van de Oranjemarsen op het EK in Duitsland - privéarchief

Maar Yousif ging nog een stapje verder: zijn twee kinderen dragen de namen van twee Amsterdamse voetbaliconen. "Toen ik trouwde, had ik al besloten dat mijn kinderen de naam zouden krijgen van Nederlandse voetballegendes als zij zwanger zou worden."

En hij heeft woord gehouden. Zijn oudste zoon heet Cruyff, en zijn pasgeboren tweede zoon heet Kluivert. "Ik koos die namen omdat ik gek ben op die spelers. Ik denk dat hun achternamen ook prima werken als voornamen."

Geen gebruikelijke namen voor de gemiddelde Australiër, inderdaad. "Mijn familie en vrienden hebben me gezegd dat de namen van mijn zoons heel moeilijk zijn uit te spreken." Maar Yousif is het wel gewend. "Ze zeggen altijd dat ik gek ben - en dat klopt!"

De liefde voor Oranje stopt volgens Yousif nooit. Mocht zijn gezin ooit uitbreiden met een derde zoon, heeft hij al een naam paraat: "Dan wordt het Basten. Inderdaad, naar Ajax-legende Marco van Basten." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938