Start van hoofdcontent

Stad

nl

In Amsterdam geboren Mikael (11) moet worden uitgezet naar Armenië

30 juli 2024, 13.54 uur · Aangepast 31 juli 2024, 12.31 uur · Door Frederieke Weel

Ze hebben meer dan 2,5 jaar op de uitspraak van de Raad van State moeten wachten, maar sinds vanmorgen is er duidelijkheid. De 11-jarige Mikael - die in Amsterdam is geboren en getogen - en zijn moeder mogen niet in Nederland blijven maar moeten naar Armenië. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

AT5

De Raad van State benadrukt in de uitspraak dat Mikael en de moeder eerder de opvang hebben verlaten en dat de moeder het contact met de instanties beëindigde. Dat zij al elf jaar in stress en onzekerheid zitten, komt volgens de Raad van State deels door de keuzes van de moeder en voor een ander deel door de verschillende instanties die lang hebben gedaan over de besluitvorming.

"Dat wil nog niet zeggen dat de Afdeling daarom de vreemdeling gelijk kan geven", schrijft de Raad van State. "De wens in Nederland te blijven, de stress en de onzekerheid zetten de toepassing van de Afsluitingsregeling nu eenmaal niet snel opzij."

Hoger beroep

Mikaels moeder kwam in 2010 vanuit Armenië naar Nederland. Haar asielaanvraag werd toen afgewezen.  Zij is toen in Nederland gebleven. Mikael (11) is in Amsterdam geboren. Het gezin deed een aanvraag bij de minister om een verblijfsvergunning te verlenen op grond van de 'Afsluiting Definitieve Regeling Langdurig Verblijvende Kinderen', maar werd afgewezen. De rechter beoordeelde vervolgens dat die afwijzing onterecht was. Daarop is de minister is in hoger beroep gegaan. Inmiddels lag de zaak al ruim 2,5 jaar bij de Raad van State.

Familievriend Guy Loyson startte vorige maand een petitie die inmiddels meer dan 30.000 keer is ondertekend.  Ook burgemeester Halsema deed een dringende oproep om Mikael in Nederland te laten blijven. "Heroverweeg uw eerdere besluit en verleen de 11-jarige Mikael alsnog een verblijfsvergunning', schreef ze in een brief aan toenmalig demissionair staatssecretaris Eric Van der Burg van asielzaken (VVD).

Nieuwe oproep Halsema

Burgemeester Halsema heeft op Instagram laten weten dat ze opnieuw een beroep doet op de minister. "Dit is een voorbeeld waarbij een regel in een individueel geval veel te hardvochtig uitvalt. Mikael is een 11-jarige Amsterdammer en hoort bij zijn vrienden op school. De wens om minder migranten in Nederland te hebben, kan nooit zo sterk zijn dat deze ten koste gaat van een 11-jarige jongen die geen ander land kent dan Nederland."

Instagram

Vorige maand gingen we al langs bij Mikael, zijn moeder en hun huisvriend Guy. Toen vertelde Mikael dat hij niets liever wil dan in Amsterdam blijven: "Ik vind het wel eng om naar een land te moeten waar ik nog nooit geweest ben", vertelde hij toen.

Bekijk hieronder de video die we toen maakten.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938