Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Paleis op de Dam beklad met rode verf

29 juli 2024, 09.06 uur · Aangepast 29 juli 2024, 12.26 uur · Door AT5

Het Paleis op de Dam is vannacht beklad met rode verf. De actie is opgeëist door pro-Palestina-activisten. De verf werd vanochtend verwijderd door reinigers. Op het 17e-eeuwse gebouw was ook het woord intifada gekalkt.

De actiegroep doet dit naar eigen zeggen uit solidariteit met de mensen in Gaza. "De rode verf symboliseert het bloed van de Palestijnen dat op dit moment door de straten van Gaza vloeit." De activisten vinden dat de Nederlandse overheid daar met haar steun aan Israël aan bijdraagt. "Dit nutteloze gebouw symboliseert het koloniale systeem van onze natiestaat."

Tussen de bekladdingen was ook het woord 'intifada' te lezen. Dat woord betekent 'opstand' in het Arabisch en verwijst naar het Palestijns verzet tegen de Israëlische bezetting. 

Het is niet de eerste keer dat Palestina-activisten een gebouw in de stad bekladden. Vorige maand gebeurde dat ook al bij het Maagdenhuis en meerdere bedrijfspanden. In november, tijdens Museumnacht, werden het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum beklad.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938