Start van hoofdcontent

Zuidoost

nl

'Onacceptabel' veel lawaai bij bouwproject Bijlmer: heiwerk gedwongen stilgelegd

25 juli 2024, 15.56 uur · Aangepast 25 juli 2024, 18.35 uur · Door AT5

De heiwerkzaamheden van het woonproject Brasa Village in Zuidoost worden vanaf maandag stilgelegd. Dat komt doordat er te veel herrie wordt gemaakt met het heien, terwijl er geen ontheffing is aangevraagd. De bouwer gaat wel verder, maar op een andere manier. 

Eigen Haard

De woningen moeten naast het Brasapark in Zuidoost komen, vlak naast de H-Buurt. Afgelopen maandag ging de bouw van start. Een dag later kreeg de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied meldingen over geluidsoverlast van buurtbewoners. 

Holle buizen

De omgevingsdienst deed daarna metingen, waaruit bleek dat de geluidsnormen fors worden overschreven. De bouwers maken gebruik van een heitechniek met holle metalen buizen die veel herrie veroorzaken. 

Voor het heien was een ontheffing nodig. Maar de Omgevingsdienst geeft die ontheffing alleen als er gebruik wordt gemaakt van een stillere heitechniek.

Gewaarschuwd

De Omgevingsdienst zegt de bouwers al verschillende keren te hebben gewaarschuwd en geen andere keuze meer te hebben dan het project stil te leggen. Wat de gevolgen voor de bouw zijn is nog niet bekend. De ontwikkelaars moeten er nu voor zorgen dat de bouw alsnog aan de regels voldoet.

Het gaat om een project van woningcorporaties Ymere, Eigen Haard en Rochdale. Een woordvoerder van Rochdale laat weten dat de palen vanwege de ingreep van de Omgevingsdienst vanaf maandag de grond in geschroefd worden in plaats van geheid.

Reactie woordvoerder Rochdale 

"We gaan vanaf maandag een week schroeven in plaats van heien", zegt een woordvoerder van Rochdale. "Daarna is er drie weken lang bouwvak. Na de bouwvak hopen we op een stillere manier te mogen heien en anders gaan we weer schroeven. Er zijn twee manieren om te heien, we dachten dat de aannemer het op de stille manier deed. De vergunning was inderdaad nog niet binnen, we dachten dat komt wel goed, omdat we het op een keurige manier deden."

Hij benadrukt dat het goed is dat er extra woningen bij komen en spreekt van een bijzonder project dat van hout gemaakt is. "Dit was even een schoonheidsfoutje, laten we het daarop houden. Het is een miscommunicatie tussen opdrachtgever en aannemer, maar wel onze fout, wij hadden daarop moeten letten." De woordvoerder verwacht niet dat het stoppen van de heiwerkzaamheden tot veel vertraging zal leiden.

Brasa Village moet uiteindelijk 520 woningen tellen. 30 procent van de woningen gaat naar statushouders, de rest wordt verhuurd via Woningnet. Het project zou in 2025 af moeten zijn en de woningen blijven dan 15 jaar staan. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938