Start van hoofdcontent

Acties op de Uva

nl

Politie deelt beelden van verdachte die fles ammoniak naar ME gooide bij ontruiming Rokin

24 juli 2024, 11.00 uur · Door AT5

Na de ontruiming van het Binnengasthuisterrein op 8 mei, kwam het tot een confrontatie tussen de politie en pro-Palestijnse activisten op het Rokin. Tijdens de demonstratie vielen de demonstranten de Mobiele Eenheid aan. Een van de demonstranten gooide een fles met ammoniak, waardoor meerdere agenten onwel raakten. De politie deelt nu de beelden van de flessengooier in de hoop op meer informatie over zijn identiteit. 

AT5

Tijdens de ontruiming van het Binnengasthuisterrein stonden er op het Rokin GVB-bussen die bedoeld waren om de aangehouden demonstranten te vervoeren. Andere activisten probeerden te voorkomen dat de Binnengasthuisterreinbezetters konden worden afgevoerd. Zo gingen ze voor de bussen staan en lieten ze de banden van bussen leeg lopen.

De ME zette niet lang daarna agenten in, ook stonden er politiehonden op linie. Toch bleven de activisten staan. De sfeer sloeg uiteindelijk om. Op beelden is te zien hoe de activisten eerst met stenen gooiden en daarna door een hek braken. Toen de agenten dichterbij kwamen werd de fles met ammoniak richting de ME'ers gegooid en die raakte een van de agenten in het gezicht. 

De agent verloor door de stof zijn zicht en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Andere agenten raakten onwel door de ammoniak en moesten volgens de politie overgeven of hadden heftige hoofdpijn. In totaal raakten vijf agenten gewond. Kort nadat de fles door de demonstrant werd gegooid kreeg de Mobiele Eenheid van de Amsterdamse driehoek de toestemming om de straat schoon te vegen. Dat gebeurde, mede dankzij de politiehonden, in een paar minuten. 

Onherkenbaar

De politie heeft na het incident onderzoek gedaan, maar is nog niet achter de identiteit van de flessengooier gekomen. Hij heeft zich dan ook behoorlijk onherkenbaar gemaakt. Zo draagt hij een pet, capuchon en een mondkapje. De politie vraagt mensen die hem misschien herkennen aan zijn kleding of vanwege iets anders om zich te melden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938