Start van hoofdcontent

Openbaar Vervoer

nl

Amsterdammers met nieuwe tram naar Uithoorn: "Bijzonder, veel weilanden en zo"

21 juli 2024, 18.05 uur · Aangepast 22 juli 2024, 09.13 uur · Door AT5

Na jaren van voorbereidingen is het sinds vandaag dan echt zo ver: een tramverbinding tussen Uithoorn en Zuid. Het gaat om een verlenging van tram 25. 

Een Amsterdammer die in Zuid opstapte verwachtte vanmorgen dat het 'heel spannend' zou zijn. Zijn verwachtingen werden waargemaakt. "Heel bijzonder. Veel groene weilanden en zo", vertelde hij toen hij in Uithoorn uitstapte.

Win-win

Tramchauffeur Gunther Ooms sprak van een 'mooie aanvulling'. "De mensen die vanaf station Zuid met de bus een overstap moesten doen, kunnen nu in een keer van station Zuid naar het centrum van Uithoorn rijden. Dus ik denk dat het wel een win-win is voor heel veel mensen."

Er zijn nu drie haltes bij gekomen. Aan de verlenging van de tram is jaren gewerkt. Het was eerst de bedoeling dat de verlenging in 2022 af was, maar het project liep twee jaar vertraging op. Ook ontspoorde er tijdens het testen een gekoppelde tram. De oorzaak is nog niet duidelijk, daarom rijden er in de zomer uit voorzorg alleen nog enkele trams. Als het erg druk wordt, kan het aantal trams per uur wel verhoogd worden. 

Quote

"Waarschijnlijk komen er niet veel Amsterdammers. Want er is hier weinig te beleven"

Bewoner Uithoorn

Bewoners van Uithoorn reageerden, ondanks dat sommigen balen dat er wel minder bussen rijden nu, grotendeels enthousiast. Ze verwachten niet dat er heel veel Amsterdammers met de tram zullen komen. "Waarschijnlijk niet. Want er is hier weinig te beleven."

Gisteren vond er al een feestelijke opening plaats. Toen konden reizigers gratis met de tram een proefrit maken. Vanaf vandaag is de tram definitief opgenomen in de dienstregeling. De tram rijdt in de spits zes keer per uur, overdag vijf keer per uur en in de avond vier keer per uur.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938