Start van hoofdcontent

Openbaar Vervoer

nl

Ongedocumenteerde kinderen worden uitgesloten van gratis ov-actie

22 juli 2024, 07.00 uur · Aangepast 22 juli 2024, 08.42 uur · Door Flip Linssen

Amsterdamse kinderen kunnen ook dit jaar weer gratis openbaar vervoer aanvragen bij de gemeente. Tot aan 2025 kunnen kinderen dan van 9.00 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds kosteloos reizen. Maar dit geldt niet voor alle kinderen, ongedocumenteerden kunnen dit namelijk niet aanvragen.

AT5

Via de website van de gemeente kun je het gratis reizen aanvragen, daarvoor heb je een burgerservicenummer (BSN) nodig. Die registratie missen ongedocumenteerde mensen, deze groep is namelijk zonder papieren in Nederland en verblijft eigenlijk illegaal. "Daarom kunnen zij dit niet krijgen", vertelt Gianni da Costa. Da Costa helpt ongedocumenteerden uit onder andere Brazilië.

Leidy Gonçalves komt uit Brazilië. Ze woont al twintig jaar in Nederland en heeft drie kinderen tussen de negen en elf jaar oud. "Yuri, Yara en Manu wonen hier al hun hele leven. Ze zijn hier geboren en kunnen er niets aan doen dat ze geen papieren hebben." Kinderen hebben altijd recht op onderwijs en zorg: "Maar hoe komen ze daar nu dan?" vraagt Leidy zich af.

Tientallen klachten

Da Costa krijgt van tientallen ouders klachten en vragen, nu je sinds afgelopen weekend de aanvragen voor de actie kunt doen. "We weten dat deze gezinnen vaak onder de armoedegrens leven. Het is nu zomervakantie, en dus is het extra belangrijk dat ook die kinderen op stap kunnen. Anders hebben ze na de zomer niks om over te vertellen", aldus Da Costa. Ook Leidy is bang dat haar kinderen de hele zomer thuiszitten.

AT5

Vorig jaar maakten in totaal bijna 17 duizend kinderen gebruik van de regeling, wat goed was voor zeker 19 procent van al het ov-gebruik in de zomer. In 2023 konden kinderen in de zomer gratis reizen. Dit jaar geldt de regel niet in spitsuren, wat betekent dat de actie door kostenvermindering voor de gemeente nog het hele jaar door blijft lopen.

'Voor iedereen of voor niemand'

"Mijn kinderen willen met vriendjes en vriendinnetjes naar het park, we wilden naar de camping in Amsterdam Noord. Nu kan dat niet meer. Dat moet ik ze dan uitleggen", vertelt Leidy. "Ik wil voor altijd voor ze strijden." Da Costa: "Ik snap dat er ergens grenzen moeten worden getrokken, maar het gaat hier om kinderen. Als iets voor alle kinderen geldt, moet het ook echt voor alle kinderen gelden."

Na vragen van AT5 heeft de gemeente gezegd na te gaan of er mogelijkheden zijn om ook ongedocumenteerde kinderen het recht op gratis reizen toe te kennen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938