Start van hoofdcontent

Stad

nl

GroenLinks en PvdA: niet één lijst, wel samen in één fractie na verkiezingen

19 juli 2024, 14.24 uur · Aangepast 19 juli 2024, 14.37 uur · Door AT5

Leden van de Amsterdamse afdelingen van de PvdA en GroenLinks hebben laten weten enthousiast te zijn over een toekomstige linkse samenwerking in de stad. Na de volgende verkiezingen willen PvdA en GroenLinks in 2026 verdergaan als één gezamenlijke fractie. Het meest vergaande plan, om samen een kieslijst te vormen voor de verkiezingen, haalde het niet.

AT5

Landelijk werken de partijen al samen en deden ze bij de Tweede Kamerverkiezingen en voor het Europees Parlement al mee met een lijst.

Een meerderheid van de stemgerechtigde leden van de twee partijen gaf aan ná de gemeenteraadsverkiezingen samen in een fractie verder te willen en willen hiermee 'de handen ineen slaan'. Vanaf vorige week zaterdag tot vandaag konden leden van GroenLinks en PvdA Amsterdam hun stem uitbrengen in een digitale ledenpeiling.

Hierin konden zij aangeven welke vorm van samenwerking zij tussen de partijen het liefst zien bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. In totaal heeft bij GroenLinks bijna 28 procent van de stemgerechtigde leden deelgenomen aan de ledenpeiling, bij PvdA was dit een kleine 34 procent. 

Scenario's 

Er werden drie scenario's voorgeschoteld die de leden vervolgens konden rangschikken van 1 tot 3. De scenario's waar de stemgerechtigden leden uit konden kiezen waren: continuering van de huidige situatie (optie 1), twee programma's met een stembusakkoord, twee lijsten, één fractie in 2026 (optie 2) en één programma, één lijst, één fractie in 2026 (optie 3). 

Een meerderheid van de leden van PvdA stemde voor één programma, één kandidatenlijst en één fractie in 2026. Bij GroenLinks stemde een meerderheid voor de optie om met twee kandidatenlijsten na de verkiezingen uiteindelijk één fractie te vormen. 

Dit laatste moet het gaan worden. De twee partijen gaan met een eigen kandidatenlijst de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in en willen daarna als een gezamenlijke fractie verder.

Quote

"De leden hebben een duidelijke keuze gemaakt door te stemmen voor een gezamenlijke toekomst"

Marjolein Moorman (PvdA)

Door de handen ineen te slaan kunnen GroenLinks en PvdA hun krachten bundelen 'voor een groen Amsterdam met gelijke kansen voor iedereen'. Zo laat Marjolein Moorman (PvdA) weten dat de partijen al heel lang nauw samen in Amsterdam werken en samen veel hebben bereikt. "De leden hebben een duidelijke keuze gemaakt door te stemmen voor een gezamenlijke toekomst, waarin we ons sterk blijven maken voor het sociale en groene karakter van Amsterdam."

Rutger Groot Wassink (GroenLinks) is blij om te zien dat zoveel Amsterdamse leden van zich hebben laten horen en de handen nu ineen geslagen gaan worden. "Samen met de PvdA staan we voor een sterk, inhoudelijk verhaal waarin onze sociaaldemocratische en eco-socialistische waarden elkaar versterken."

In september zal stemming worden gebracht tijdens het zogenaamde ledenreferendum. Hierdoor kan het besluit officieel vastgesteld worden. De leden kunnen in het referendum voor of tegen het meest gewenste scenario (twee programma's met een stembusakkoord, twee lijsten, één fractie in 2026) stemmen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938