Start van hoofdcontent

Stad

nl

Monument Peter R. de Vries onthuld op Leidseplein: "Moord zal ons decennia blijven verbijsteren"

15 juli 2024, 15.03 uur · Aangepast 15 juli 2024, 17.18 uur · Door AT5

Het monument voor misdaadverslaggever Peter R. de Vries op het Leidseplein is zojuist onthuld. Het gaat om twee enorme bronzen handen die in elkaar grijpen, met daarop in 41 talen leefregels die De Vries eerder schreef. 

Voorafgaand aan de onthulling vonden er toespraken plaats, onder meer door burgemeester Halsema. Zij noemde de moord op De Vries 'zo wreed, zo luguber en zinloos'. "Dat hij hier, in het hart van Amsterdam, bijna in het zicht van de plek waar hij zijn werk als journalist deed, is vermoord, zal ons decennia blijven verbijsteren. En we willen dit ook niet vergeten."

Halsema zei dat met het monument ook de Amsterdamse waarden zichtbaar maakt. ""Opkomen voor de mensen die kwetsbaar zijn, zoeken naar recht en rechtvaardigheid, je verbonden weten met elkaar en – bovenal – de wens om samen vrij te kunnen leven."

Bij de onthulling waren vanmiddag honderden aanwezigen. Ook een ambulancemedewerker die samen met zijn collega als eerste bij De Vries was na de schietpartij was erbij. Ze namen een jaar na de dood van de misdaadverslaggever contact op met de familie. 

"We hebben hele goede rustige gesprekken gehad met elkaar. En daar is een mooie vriendschapsband uit ontstaan, vandaar dat we hier uitgenodigd zijn", zegt hij.  

AT5

De Vries werd in 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat. Hij overleed negen dagen later in het ziekenhuis.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938