Start van hoofdcontent

Stad

nl

Demonstranten Extinction Rebellion opgepakt bij protest tegen veelvliegers op Schiphol

12 juli 2024, 12.54 uur · Aangepast 12 juli 2024, 13.42 uur · Door Celine Sulsters & Jessie Eickhoff

De Koninklijke Marechaussee heeft een einde gemaakt aan een spontaan protest tegen het frequent flyer-programma van KLM. Tientallen klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion protesteerden vanmorgen in de Schengen-lounge van KLM op Schiphol 'om het bedrijf en veelvliegers op hun verantwoordelijkheid te wijzen'. Enkelen van hen ketenden zich vast.

Via tiptelefoon 0651190938

De KLM-lounge is een beveiligd gebied en alleen toegankelijk na een controle en een geldig vliegticket. 'Frequent flyers' kunnen gratis in deze lounge verblijven. Andere passagiers die de drukte willen vermijden, moeten ervoor betalen.

Extinction Rebellion streamde de actie live op Instagram. "Je moet je toch wel heel erg schamen als je in deze lounge verkeert, want dat betekent dat je wel heel erg veel vliegt en dus heel erg veel CO2 uitstoot", zei de woordvoerder die filmde. "Iedereen die gewoon doet of er niets aan de hand is en gewoon lekker doorgaat met vliegen is medeplichtig."

Vastgeketend aan de balie

Verschillende mensen ketenden zich vast aan een balie. Er hingen spandoeken en er klonk een 'ongelofelijke teringherrie', zoals de klimaatdemonstrant het in de livestream zelf omschrijft. Reizigers en KLM-personeel konden de demonstranten bevrijden door quizvragen goed te beantwoorden. 

 

Beelden van de actie - Livestream Extinction Rebellion

Dit alles deden de klimaatdemonstranten om hun 'wanhoop over te brengen aan het bedrijf en de klanten'. Specifiek spraken de demonstranten zich uit tegen het frequent flyer-programma van KLM, het programma van KLM om vaak vliegende klanten aan zich te binden door hen voordelen te schenken. 

Weggevoerd

In de livestream stelde de woordvoerder dat de demonstranten al drie keer gevorderd waren door de Marechaussee. "Als ze daar niet aan voldoen, gaan we over tot aanhouding", vertelde de woordvoerder van de Marechaussee aan NH.

Inmiddels worden verschillende demonstranten gearresteerd. "Wij gaan niet uit onszelf weg zonder dat ze toezeggen iets te veranderen", licht de woordvoerder toe. De demonstranten worden weggevoerd met een bus. De livestream is gestopt, omdat de telefoon van de woordvoerder is afgepakt.

Reactie KLM

"Flying Blue is een loyaliteitsprogramma om de band met onze passagiers te versterken. Het is er niet op gericht is om vaker, of zo veel mogelijk, te vliegen. Er zijn talloze andere mogelijkheden om miles uit te geven zoals donaties aan goede doelen of de aankoop van een extra hoeveelheid alternatieve brandstof (SAF). Wij hebben Extinction Rebellion onlangs uitgenodigd voor een gesprek op ons hoofdkantoor in Amstelveen en hen uitgebreid over dit onderwerp gesproken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938