Start van hoofdcontent

Pride

nl

Geen Israëlische vlaggen toegestaan tijdens Pride Walk op 20 juli, VVD verontwaardigd

12 juli 2024, 13.22 uur · Aangepast 12 juli 2024, 16.04 uur · Door AT5

Queer Amsterdam heeft in een bericht op Instagram laten weten dat Israëlische vlaggen niet welkom zijn tijdens de Pride Walk op 20 juli. VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants spreekt van antisemitisme. 

AT5

In een eerste reactie verwijst een woordvoerder van Queer Amsterdam door naar hun website. Daarop staat dat 'geen enkele vorm van zionisme getolereerd wordt'. Een Israëlische vlag is daar volgens de organisatie dus blijkbaar een uiting van.

Daan Wijnants van de VVD laat vandaag weten dat hij raadsvragen gaat stellen naar aanleiding van de oproep op geen Israëlische vlaggen mee te nemen. "Ongelofelijk hoe openlijk antisemitisme kan zijn", schrijft hij en noemt het besluit 'schandalig en onacceptabel.' De woordvoerder van Queer Amsterdam benadrukt dat zij ook niet achter antisemitisme staan. 

Queer & Pride 

De laatste jaren wordt de Pride door verschillende partijen georganiseerd. Tot 2021 viel de organisatie van de Pride Walk onder Stichting Pride Amsterdam (SPA). De editie van 2022 werd georganiseerd door enkele kleinere partijen. Sindsdien vormen zij, samen met andere activistische lhbtiq+ organisaties, Queer Amsterdam (QA). QA en  SPA organiseren dit jaar samen Queer & Pride Amsterdam 2024. Beide clubs verzorgen een deel van het programma: QA van 3 juli tot en met 4 augustus en SPA van 27 juli tot en met 4 augustus. 

Er zijn dit jaar dan ook twee Pride-wandelingen, die beiden op een andere manier zijn ingericht. Queer Amsterdam organiseert de Walk op 20 juli, SPA de Pride March op 27 juli.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938