Start van hoofdcontent

Woningmarkt

nl

Aantal te koop gezette woningen flink gestegen, "vertrouwen in woningmarkt ongekend groot"

4 juli 2024, 10.00 uur · Aangepast 4 juli 2024, 11.42 uur · Door Daphne Adrichem

Het huidige vertrouwen in de woningenmarkt blijkt 'ongekend groot', dat laat Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) weten. Volgens de cijfers over het tweede kwartaal van 2024 is er ten opzichte van een kwartaal eerder dit jaar een stijging van 56,2 procent, naar 1.998 aangeboden woningen. "Dit aantal is de afgelopen 8 jaar in het tweede kwartaal nog niet zo hoog geweest, met uitzondering van het aantal dat in 2020 aangeboden werd (2.008 woningen)", aldus MVA. 

Foto ter illustratie - AT5

Er is meer beweging op de huizenmarkt in vergelijking met het vorige kwartaal, met name omdat meer mensen hun woning te koop hebben gezet. "Dit komt onder andere doordat woningbeleggers hun huurwoning, na opzegging door de huurder, besluiten te verkopen. Ook hebben kopers niet meer het gevoel dat de prijzen de komende periode gaan dalen en stappen weer in", vertelt voorzitter MVA, Jerry Wijnen. 

Volgens Wijnen is het vertrouwen in de Amsterdamse huizenmarkt nog altijd 'ongekend groot', omdat er relatief weinig woningen worden gebouwd en omdat er daarnaast sprake is van een dalende hypotheekrente. Dit kwartaal zijn het aantal kijkers en uitgebrachte biedingen per woning ook toegenomen. "Twintig à dertig kijkers per woning is wederom geen uitzondering."

Stadsdelen 

De stijging van het totale woningaanbod ten opzichte van kwartaal één dit jaar, is in ieder stadsdeel terug te zien. Daarbij is 22,4 procent (Zuidoost) het minimum en 92,9 procent (West) de hoogste stijging. Wanneer er gekeken wordt naar de absolute getallen, staat Zuid het afgelopen kwartaal op nummer één met het grootste aanbod van woningen (506). In Zuidoost werden er het minst aantal woningen aanboden, namelijk 45.

MVA Makelaars verkocht tijdens het eerste kwartaal 2208 woningen in de stad, dit is een voorlopig cijfer. Ten opzichte van een kwartaal eerder is dit een stijging van 40,4 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023 gaat het om een stijging van 11.0 procent (van 1.989 naar 2.208 woningen). 

Aantal in aanbod - Makelaarsvereniging Amsterdam

Prijs per m² 

Per m² betaal je in de stad nu 8222 euro; dit is het hoogste prijsniveau van de afgelopen zeven jaar. Bij de vierkante meterprijzen van de 2-onder-1-kap en vrijstaande woningen is er een daling te zien ten opzichte van vorig kwartaal. 

In alle stadsdelen was de transactieprijs per vierkante meter hoger, ten opzichte van het vorige kwartaal, evenals ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met januari-maart varieert deze stijging tussen 0,1 procent (Zuidoost) en 7,9 procent (Zuid). 

In trek 

Appartementen blijken in de stad toch nog het meest in trek; de meeste transacties in de gemeente kwamen hier vandaan. In totaal waren dit 1900 van de 2208 transacties. Het aantal verkochte vrijstaande woningen is ten opzichte met een jaar eerder 48,4 procent toegenomen. 

Aantal transacties - Makelaarsvereniging Amsterdam

De verkooptijd was in het tweede kwartaal van dit jaar 26 dagen. Zowel in het vorige kwartaal als ook in het tweede kwartaal van 2023 was de verkooptijd 2 dagen langer. Gemiddeld werd er 8,2 procent boven de vraagprijs betaald voor een woning. Vorig kwartaal was dit nog 5,4 procent.

Van het totaal verkochte woningen werd in het tweede kwartaal van dit jaar 79,9 procent boven de vraagprijs verkocht. In het vorige kwartaal was dit 73,4 procent. 

Quote

"Het overbieden op de bestaande woningmarkt is weer het uitgangspunt geworden en ook is de concurrentie op deze markt wederom toegenomen"

Jerry Wijnen - Voorzitter MVA

Wijnen benadrukt dat de nieuwbouwmarkt weer volop in het beeld is gekomen bij de woningzoeker. "Dat komt door het overbieden op de bestaande woningmarkt weer het uitgangspunt is geworden en ook de concurrentie op deze markt wederom is toegenomen", legt de voorzitter uit. "Daarbij komt dat de koopsom van de bestaande bouw en nieuwbouw naar elkaar toe zijn bewogen en daarom kiezen kopers tegenwoordig weer heel bewust voor nieuwbouw."

Volgens Wijnen heeft de politiek de laatste jaren veel energie gestoken in het afsluiten van convenanten en woningdeals. Hij hoopt dan ook dat de nieuwe regering overgaat tot meer bouwactiviteiten. "Want daar is ongelooflijk veel behoefte aan."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938