Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Leerlingen IVKO voeren actie tegen plannen kabinet: "Cultuur wordt nu alleen voor de elite"

3 juli 2024, 20.00 uur · Door Hedwig Goudsmit

Leerlingen van het IVKO - de middelbare school met kunstzinnig karakter - hebben vandaag een protestactie op hun eigen school georganiseerd. Met muziek, toespraken en spandoeken willen ze hun punt aan de nieuwe coalitie overbrengen: verhoog de btw op kunst en cultuur niet. Ook zijn ze een petitie gestart. "We willen niet dat kunst en cultuur alleen voor de rijken wordt."

Het is precies 13.00 uur en de zes scholieren van het IVKO schreeuwen door de intercom: "IVKO naar beneden, nu!" Een paar seconden later stormen de leerlingen, onder muziek van een IVKO-band, de trap af.

Quote

"De toegankelijkheid van kunst en cultuur is belangrijk voor je creatieve ontwikkeling"

Pepper- initiatiefnemer

Twee van de initiatiefnemers zijn Robin en Pepper.  "We hadden het samen over plannen van het kabinet, die doen natuurlijk sowieso pijn, maar deze btw-verhoging raakt ons echt", zegt Pepper. Toen tijdens een les maatschappijleer de vraag werd gesteld: 'hoe zou je iets kunnen betekenen voor de maatschappij?', kwamen de vriendinnen op het idee.

Maatschappijleer

Het nieuwe kabinet wil de btw-verhoging vanaf 2026 invoeren op kunstzinnige en culturele goederen. Dat zal onder andere effect hebben op de prijzen van boeken en kaartjes voor musea, theatervoorstellingen of concerten. "Het is belangrijk dat kunst voor iedereen toegankelijk blijft", zegt Robin. Pepper vult haar vriendin aan: "Het is belangrijk voor je creatieve ontwikkeling."

AT5

Directeur Kim Wannet is 'supertrots' op haar leerlingen. Achter haar gaan de scholieren uit hun dak. "Ik vind het geweldig hoe ze dit hebben georganiseerd, en ik vind het altijd leuk als leerlingen initiatief nemen. Dit lijkt me een uitermate gepast initiatief."

Petitie

Robin, Pepper en een derde initiatiefnemer, Bente, willen later zelf ook in de culturele sector werken. "Maar straks kan dat misschien niet meer als de btw omhoog gaat", stelt Bente. Daarover heeft ook de vakbond voor Media & Cultuur zich vorige maand uitgesproken. Volgens hen staat de bestaanszekerheid van 400 duizend mensen in de sector op de tocht.

De meiden zijn een petitie gestart. Ze hopen deze later te overhandigen in Den Haag.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938