Start van hoofdcontent

Zuidoost

nl

Familieleden krijgen celstraffen tot 6 jaar voor witwassen tientallen miljoenen

2 juli 2024, 21.33 uur · Door Daphne Adrichem

De rechtbank heeft zeven leden van een familie veroordeeld voor onder meer witwassen, bankieren zonder vergunning en deelname aan een criminele organisatie. De leider van de organisatie, een 54-jarige man, krijgt 6 jaar gevangenisstraf opgelegd. Voor de andere zes familieleden variëren de opgelegde gevangenisstraffen van 10 tot 48 maanden. Met vier van de zeven verdachten had het Openbaar Ministerie (OM) procesafspraken gemaakt. 

AT5

In januari 2020 startte er een onderzoek naar aanleiding van informatie vanuit het Team Criminele Inlichtingen. Zo ontstond er het vermoeden dat er vanuit een pand in Zuidoost, dat door familieleden werd gebruikt, grote geldbedragen werden witgewassen. 

In bijna vier jaar tijd wist deze criminele organisatie, onder leiding van de 54-jarige man, in totaal meer dan 95 miljoen euro wit te wassen. Volgens de rechtbank was de man degene die de zes andere leden van de familie aanstuurde. De groep bankierde zonder vergunning. 

Arrestaties

Na een uitgebreid onderzoek werden er op 12 april 2022 in totaal elf verdachten aangehouden en werd er in 16 panden - in Diemen, Amsterdam en Almere - gezocht. In verschillende panden en woningen werden grote hoeveelheden contant geld, die voor een deel in poefen werden verborgen, gevonden. Ook werden er geldmachines gevonden.  

Op last van burgemeester Halsema zijn er op de dag van de actie drie ''handels'-panden' van de familie gesloten: een reisbureau in de Pijp, een tropische winkel in Oost en een bedrijfspand in Zuidoost. De officier van justitie liet toen weten: "Niet eerder leidde het aantreffen van grote sommen geld en een verdenking van witwassen tot een dergelijk bestuursrechtelijk handhaven dat ook in stand is gebleven."

Quote

"Als het OM geen procesafspraken zou hebben gemaakt, zouden de strafeisen voor deze vier een derde hoger zijn geweest"

Rechtbank Amsterdam

Voor het onderzoek naar de familie werd groot ingezet. Zo waren er bij de actie 225 mensen van de politie, OM, douane, gemeente, RIEC en specialisten van defensie betrokken. 

Procesafspraken

Het OM wist met vier van de leden tot procesafspraken te komen. "Als het OM geen procesafspraken zou hebben gemaakt, zouden de strafeisen voor deze vier een derde hoger zijn geweest", aldus de rechtbank. De leider van de groep krijgt een gevangenisstraf van 6 jaar opgelegd. De overige drie familieleden worden veroordeeld tot 48 maanden, 44 maanden en 24 maanden gevangenisstraf. 

Rechtbank: "De drie familieleden die geen procesafspraken hebben gemaakt met het OM krijgen voor hun betrokkenheid bij het medeplegen van witwassen en deelname aan een criminele organisatie straffen opgelegd van 40, 20 en 10 maanden gevangenisstraf."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938